Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Благодійний телерадіомарафон «Боже, Україну збережи» (додано відео)

27 березня 2015 р. У студії Волинського обласного державного телебачення під час відкриття телерадіомарафону «Боже, Україну збережи». Світлина інформаційної служби єпархії

Вперше Управління єпархії спільно з обласною державною телерадіокомпанією провели марафон зі збору пожертв на потреби армії.

Проект проходить із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла. А 27 березня в ефірі відбулася його основна частина.

Керівництво ВОДТРК на чолі з генеральним директором Ольгою Куліш повністю посприяло у висвітленні розповідей бійців, священиків та волонтерів, які духовно та матеріально опікуються бійцями, юристів і благодійників. З посадовцями говорили і про соціальний захист воїнів та тих, які втратили на Донбасі рідних або розшукують їх. Розповідали і про ентузіастів, які допомагають знайти загиблих.

Марафон тривав із невеликими перервами 12 годин. Його провели протоієрей Микола Шутяк та журналістка Наталія Морозюк. У студії зустрічалися й дискутували майже 40 учасників. Чи не найбільше враження справили бійці, які вписали себе в історію держави як герої. Хлопці говорили, що бачили самі. Олександр Севартович, який у мирний час має стосунок до телебачення і радіо, на фронті був анестезіологом, Вадим Ваврищук із 80-ї бригади (псевдо Грін) керував обороною вишки Донецького аеропорту, також у Донецькому аеропорту воював Валерій Гонта, Ігор Дрючан із роти «Світязь», яка пройшла іловайський і вуглегірський котли.

У відкритті марафону взяли участь владика Михаїл, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, луцький міський голова Микола Романюк, голова обласного осередку Спілки воїнів Афганістану Григорій Павлович. У вечірньому ефірі взяв участь перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

Архієрей подякував усім, хто не стоїть осторонь спільної біди. Він зазначив, що допомога захисникам проявляється не лише придбанням касок чи бронежилетів, а й любов’ю і добрим ставленням до армії, показує єдність суспільства. Також архіпастир звернув увагу, що перед святом Пасхи важливо відірвати частинку себе та віддати тим, хто цього потребує, перебуває на рубежі життя і смерті.

«Наша мета – не тільки зібрати гроші, продукти й амуніцію для тих, хто протистоїть агресору, – підкреслив високопреосвященний. – Цей марафон – наша спільна подяка за те, що захищають всіх нас, аби ворог не ступив далі». І закликав попри економічні труднощі не втрачати надії на перемогу й постійно допомагати, хто чим може. До речі, громади Київського Патріархату по всій Україні збирають пожертви для бійців і в кожному храмі Волині є скринька, де їх можна скласти.

Телерадіомарафон «Боже, Україну збережи», зініційований управлінням єпархії, зокрема її прес-секретарем та головним редактором телестудії «Собор» Андрієм Гнатюком, – це своєрідне втілення нашої спільної молитви за воїнів, їх рідних і за тих, хто відійшов до Бога. Тому після офіційного відкриття ефір продовжила Божественна Літургія із луцького кафедрального собору Святої Трійці, закцентована саме на молитві за наших героїв. Символічно, що знімали її в неділю, 22 березня, у день сорока мучеників севастійських. У ході трансляції коментатори – керівник паломницького центру «Україна» Лариса Савчук і завкафедри гуманітарних дисциплін Волинської православної богословської академії Ігор Сацик – зазначили, що в храмах Київського Патріархату постійно моляться за успіх АТО, здоров’я і життя наших захисників. А між священиками діє СМС-розсилка на той випадок, коли терміново необхідно ставати на молитву. Рідні повідомляють про небезпеку і повідомлення розсилаються всім учасникам групи.

Участь у телерадіомарафоні взяв віце-канцлер і старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний. У студії спілкувалися настоятелі парафій: Ікони Холмської Богоматері в Луцьку – протоієрей Михайло Онищук (луцький міський декан), Святителя Миколая Чудотворця в Колках Маневицького деканату – протоієрей Андрій Закидальський (маневицький декан), Покрови Пресвятої Богородиці в с. Маяки Луцького районного деканату – протоієрей Михайло Бучак, Архістратига Михаїла в Луцьку (мікрорайон Вишків) – протоієрей Степан Гайгель, Благовіщення Пресвятої Богородиці в Луцьку – протоієрей Микола Савчук, Архістратига Михаїла в с. Кисилин Локачинського деканату – протоієрей Іван Квік. Долучилися також насельник монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату ієромонах Димитрій (Франків), завідувач єпархіального відділу благодійності та соціального служіння єпархії Валерія Лесюк, юрисконсульт Юлія Спіріна.

Увесь ефір супроводжували сюжети про широку допомогу українським захисникам, передачі «На службі Богу і Україні» та «Воїни миру». Перша розповідає про насельника Жидичинського монастиря, капелана батальйону ім. Кульчицького Національної гвардії України ієромонаха Макарія (Дядюся), який згадував, як молитва рятувала від смерті. Друга (автор Оксана Євпак) – про бійців Національної гвардії частини 1141, яка дислокується в Луцьку.

Студійні ефіри чергували із піснеспівами церковних хорів.

Наприкінці в студії зустрілися священики й захисники, які розповідали, наскільки важлива духовна підтримка воїнів не тільки в тилу, а й безпосередньо на Сході.

Ефір завершила пісня «Повертайся живим» у виконанні студентки Луцького педколеджу, дочки настоятеля парафії Воздвиження хреста Господнього в обласному центрі Ірина Клочак.

Цього дня о. Михайло Онищук передав волонтерам медикаменти, зібрані для військовослужбовців у церквах Луцька.

Збір коштів у рамках марафону триватиме до 21 квітня. Кошти можна переказувати на рахунок обласної організації Спілки ветеранів Афганістану. Реквізити: р/р 26006055500199 у Приватбанку, МФО 303440, код 20129977. Також грошові та матеріальні благодійні внески збирають у храмах по всій єпархії.

Не будьте байдужими – допоможіть захисникам! Боже, Україну збережи!

22 квітня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо