Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Церковні громади Волині відзначили свято Усікновення

Ісікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана

З нагоди Усікновення глави пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана у храмах єпархії відбулися Богослужіння. Цього дня 25-річчя заснування храму святкувала парафія Успіння Пресвятої Богородиці в с. Радовичі Іваничівського деканату.

Про мученицьку смерть Йоана Предтечі доволі детально розповідається в Євангелії від Марка. Пророк осуджував гріхи царя Ірода, який жив із дружиною свого рідного брата – Іродіадою. Відтак жінка захотіла помститися Хрестителеві Ісуса. Коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала донька Іродіади – Саломея. Цей танець дуже сподобався Іродові, тож він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Та, за намовою матері, попросила відсікти Іванові Хрестителю голову. Ірод дотримав слова, і голову Іванові було відтято.

Піст у день Усікновення глави Йоана Предтечі полягає в утриманні не лише від м’ясного, молочного та яєць, але й від риби: «На Воздвиження Чесного Хреста і на Усікновення Предтечі не їмо риби, але вживаємо єлей і вино, і ввечері не їмо риби, тільки овочі», написано в Церковному Уставі.

Цього дня заборонялося співати й танцювати. Бо саме з допомогою пісень і танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.

Забобонні люди думають, що «непрощенний гріх» брати в руки на Головосіку що-небудь гостре – ножі, сокири і т. ін. Це нібито нагадує той меч, яким відсікли голову Хрестителю. Відповідно, гріхом вважають і різати будь-що, навіть круглу хлібину. Однак ці звичаї не мають нічого спільного з істинним, церковним шануванням дня Усікновення. Церква пропонує вшанувати пам’ять пророка, який постраждав за істину, посиленою молитвою (цього дня служиться Всенічна) та утриманням від скоромного, не забороняючи, а навпаки – дозволяючи споживати овочі.

За народним віруванням, цей день є останньою межею, коли з’являються грози. Але якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси й приповідка: «Загримів Головосік – тепла прибавить рік».

11 вересня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо