Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЩЕ ОДИН СОБОР У ЄПАРХІЇ

14 жовтня 2007 р.

Собор Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях. Світлина Володимира МолявчикаЄпископ Луцький і Волинський Михаїл надав церкві Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях статус собору. Урочистість відбулася під час Божественної Літургії у цьому храмі, яку також відправили з нагоди престольного свята та дня ангела архієрея. Цього року парафія відзначає 10-річчя освячення своєї святині.

Слово «собор» має багато значень. Зокрема, такі: головний храм міста, монастиря чи регіону (району); храм, у якому здійснюється соборне Богослужіння, тобто постійно правлять кілька священиків; головний осередок молитовних зібрань православних християн у місті чи районі. У штаті ківерецької Покровської церкви – чотири священнослужителі, вона стала духовним центром і міста, і всієї Ківереччини, де налічується 22 парафії Київського Патріархату. Це дало підставу архієреєві піднести статус цього храму зі звичайного, парафіяльного до соборного. У нашій єпархії діють й інші собори: Троїцький кафедральний – у Луцьку, Благовіщенський і Димитрівський – у Ковлі, Різдва Христового – у Володимирі.

Собор Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях. Світлина Володимира МолявчикаЗа святковим Богослужінням із преосвященним співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, обласний і луцький міський декан протоієрей Іван Семенюк, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Іван Нідзельський, ківерцівський декан і настоятель парафії протоієрей Олег Ткачусь, декани, настоятелі волинських монастирів, та інші священнослужителі.

У проповіді владика, звертаючись до ківерчан, зазначив: «Читаємо в Біблії, що якби в старозавітних містах Содом і Гоморра було б хоча по десять праведників, то Господь задля них пощадив би всіх мешканців, та не знайшлося й десяти. Бог довготерпить і щодо цілого світу, змилостивляючись від молитов праведників. Хочу сподіватися, що у вашому місті й цьому храмі є не один десяток праведних віруючих, які молять Творця і за своє місто, і за весь світ, їхні ж імена знає Всевишній».

Того дня земна Церква видимим чином відзначила декількох своїх членів, які чимало попрацювали на ниві Божій. З благословення Патріарха Філарета єпископ Михаїл нагородив: отця Олега Ткачуся і мирянина Богдана Колісника – орденом Великомученика Юрія Переможця, цуманського декана протоієрея Тараса Манелюка – хрестом із прикрасами, мирян Зиновія Колісника – орденом Архістратига Михаїла, Ірину Данилову – орденом Великомучениці Варвари, Віктора Чорнуху й Ігоря Ярмольського – орденом Святителя Миколая, а настоятелів трьох монастирів – о. Марка (Левківа), о. Святополка (Канюку) та монахиню Марію (Ігнатенко) – підніс до сану ігумена.

14 жовтня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо