Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ВОЛИНЯНИ НА ПОМІСНОМУ СОБОРІ

15 липня 2008 р.

Волиняни на Помісному СоборіДелегація Волинської єпархії побувала в Києві на Помісному Соборі нашої Церкви та інших урочистостях з нагоди 900-ліття Михайлівського Золотоверхого монастиря та 1020-ліття хрещення Київської Руси-України.

10 липня єпископ Луцький і Волинський Михаїл взяв участь в Архієрейському Соборі, який – повідомив офіційний сайт нашої Церкви www.cerkva.info – схвалив порядок денний і робочі органи Собору та затвердив новий склад постійних членів Священного Синоду й Вищої Церковної Ради. Того ж дня владика побував на урочистій академії з нагоди ювілею Золотоверхого монастиря Архістратига Михаїла, що відбулася в Національній опері України.

11 липня після Божественної Літургії та молебню в Михайлівському соборі відкрився Помісний Собор – найвищий орган управління у Київському Патріархаті. У його роботі окрім єпископа Михаїла взяли участь канцлер протоієрей Микола Цап, секретар духовної консисторії ігумен Марк (Левків), луцький районний декан протоієрей Віктор Пушко, виконуючий обов’язки ректора духовної семінарії Василь Лозовицький, завідувачка видавничого відділу єпархії «Ключі» Юлія Спіріна та Катерина Піньчук.

Собор канонізував (приєднав до лику святих) благовірних князів Ярослава Мудрого й Костянтина Острозького, святителя Іова Борецького, митрополита Київського, Галицького і всієї Руси, та праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського), останнього кошового отамана Запорізької Січі. Пам’ять Ярослава Мудрого ухвалено святкувати 4 березня, у день його упокоєння, Костянтина Острозького – 26 лютого, у день упокоєння, Іова Борецького – 15 березня, у день упокоєння, праведного Петра Багатостраждального – 14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, Покровительки козацтва. До речі, стосовно дати святкування пам’яті цього останнього угодника на Соборі не було одностайності (пропонувався також день його смерті); думки делегатів від нашої єпархії при голосуванні теж розділились. Також було визнано канонізацію УПЦ МП преподобного Амфілохія Почаївського (12 травня).

Освячений Собор схвалив діяльність Патріарха, Архієрейського Собору і Священного Синоду в міжсоборний період, прийняв послання усій повноті Київського Патріархату, а також низку звернень: до предстоятелів Помісних Православних Церков; із приводу розповсюдження епідемії ВІЛ/СНІД; із приводу гріхів алкоголізму та наркоманії; на захист життя дитини і щодо гріха вбивства ненароджених дітей. Собор прийняв звернення до Президента В. Ющенка, до Прем’єр-міністра Ю. Тимошенко, до Голови Верховної Ради А. Яценюка та ряд інших важливих документів.

Єпископ Михаїл долучився до інших післясоборних Богослужінь та урочистостей, докладніше про які пише сайт www.cerkva.info.

15 липня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо