Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

МУЗЕЮ ВОЛИНСЬКОЇ ІКОНИ – 15

25 вересня 2008 р.

Музей волинської ікониСьогодні прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко взяв участь в урочистостях з нагоди 15-річчя унікального в Україні науково-культурного закладу, гордості нашого краю – Музею волинської ікони. Священик привітав колектив із ювілеєм, передав йому благословення єпископа Луцького і Волинського Михаїла, зазначивши, що свято закладу, де зберігають, досліджують, рестовровують і пропагують ікони, – це й церковне свято. Адже з часу, коли Церква встановила празник Торжество Православ’я (843 р.), наша віра та ікона назавжди поєднані. Їх сьогодні неможливо уявити одне без одного. Також о. Віталій підкреслив необхідність посилити пропагування діяльності музею, бо важливо, щоб православні українці глибше пізнавали свої святині, через які Господь дарує благодать і зцілення. «Колись святі отці розуміли слово „ікона“ у ширшому значенні, порівняно з тим, як ми сьогодні звикли. Весь створений Богом світ сприймали як Божу ікону, як витвір Досконалого Художника. А апостол Павло в Другому посланні до коринфян називає Ісуса Христа Іконою невидимого Бога (2 Кор. 4:4)», – наголосив у виступі прес-секретар єпархії.

Під час зібрання, на якому були присутні представники інших Церков, голова облдержадміністрації Микола Романюк, науковці з різних міст України та з Білорусі, Польщі, Росії, о. Віталій передав у дар музеєві давній образ «Стрітення Господнє» – частину іконостасу з невідомого волинського храму. А завідувачка музею ікони Тетяна Єлісєєва повідомила, що єпископа Луцького і Волинського Михаїла за багаторічну плідну працю щодо вивчення, дослідження та збереження історико-культурної та духовної спадщини Волині відзначено подякою краєзнавчого музею.

Після урочистої академії о. Віталій разом із іншими учасниками побував на презентації альбому «Українська ікона XI–XVIII століть» та оглянув виставку «Врятовані пам’ятки: відреставровані твори сакрального мистецтва з колекції Волинського краєзнавчого музею».

Музей волинської ікони – єдиний в Україні, який представляє регіональну школу іконопису. Його дорогоцінна збірка нараховує понад 1,5 тис. пам’яток священного мистецтва: ікони ХІІ–ХХ століть, предмети металопластики, декоративної різьби та скульптури.

25 вересня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо