Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ГРУЗІЯ ТАК БЛИЗЬКО
«...Усім робімо добро, а найбільш одновірним!» – сказано в Біблії (Гал. 6:10)

Андрій ГНАТЮК

Грузія так близько. «...Усім робімо доброк, а найбільш одновірним!» – сказано в Біблії (Гал. 6:10). Світлина Андрія ГнатюкаУ серпні, коли весь світ спостерігав за подіями в Грузії, Луцьк та Горі підписали угоду про партнерство. Тоді ж наше місто висловило готовність прийняти на відпочинок постраждалих від війни грузинських дітей. І ось вони – на Волині. П’ятдесят школярів, чиї родини лишилися без житла. А в одного хлопчика загинув батько: підірвався, щойно увійшовши в замінований будинок.

Побувати в кафедральному соборі Святої Трійці гості з Грузії хотіли ще з перших днів. Адже всі вони православної віри. На храм неодноразово звертали увагу, прогулюючись центром міста. І ось їх бажання збулося. Єпископ Луцький і Волинський Михаїл запросив дітей помолитись у соборі за своїх батьків, рідних і за спокій на Батьківщині. Прийшли грузини до церкви ввечері 3 грудня, напередодні Введення Пресвятої Богородиці.

Уже при воротах однолітків із Кавказу зустрічали хлопчики й дівчатка з Центру християнського виховання дітей і молоді (директор – священик Андрій Ротченков), які прийшли разом із батьками. Вони й провели дітвору на святкову Всенічну. Малеча вишикувалась у два ряди. У кожного в руках – свічка. Попри те, що грузини не говорять українською і майже її не розуміють, було видно, що проникливо сприймали Службу. Вони орієнтувались, коли хреститися, схиляти голову, і по-своєму проказували молитви. Запалені в руках свічки керівники і діти поставили за здоров’я своїх рідних. Далі свято продовжилось у нижньому храмі собору, Преображенському.

Цього разу ця церква нагадувала глядацьку залу. Перед гостями з Грузії виступали учні недільної школи. «Ісусе маленький», «Боже, просимо у Тебе», «Вірую, Господи, в Тебе», «О свята Маріє!», «Ангеле, хоронителю мій» – ці та інші піснеспіви у виконанні хору під керуванням Тетяни Толочко прозвучали на духовному концерті для постраждалих. «Отче наш» діти слухали стоячи. А потім своєю рідною грузинською дарували молитву українцям. Програму продовжив ансамбль семінаристів (регент Святослав Секлій).

Благословив діток владика Михаїл. Він віншував їх з наближенням великого Богородичного свята й закликав Боже благословіння. Архієрей наголосив, що українців і грузинів об’єднує багато факторів. «Насамперед – віра. А ця акція – продовження налагоджених стосунків між двома державами на найвищому рівні. І Україна, і Грузія – на шляху економічних перетворень. Тому зичу, щоби ці перетворення утвердили мир і добробут в обох країнах. Дай, Боже, здоров’я вам, вашим рідним і близьким, хай щаслива доля не омине нікого, а те, що об’єднує, переважає все інше».

Вітаючи всіх з подальшими зимовими святами та бажаючи приємного перебування на Волині, єпископ кожній грузинській дитині вручив образок Спасителя, привезений зі святого града Єрусалима. Іконки освячено на Гробі Господньому. До речі, під час візиту на Святу Землю волинська громада молилася й у грузинському храмі Хреста Господнього ізраїльської столиці. На закінчення прозвучала спільна молитва й многоліття один одному. Українці й грузини благали в Бога, аби оберігав Україну і Грузію від війни.

До подарунків долучилися й окремі єпархіальні підрозділи – паломницька служба (головна координаторка Лариса Савчук) та видавничий відділ «Ключі». Зокрема, завідувачка «Ключів» Юлія Спіріна подарувала дітям на згадку про Волинь буклети про Свято-Троїцький собор.

Зустріч продовжили за солодким столом, улаштованим за допомогою спонсорів. Духовна консисторія висловлює щиру вдячність усім благодійникам, хто пройнявся болем до постраждалих від війни дітей. На прохання посприяти в організації святкового столу не задумуючись відгукнулось підприємство «Злата» (Луцький маслозавод), пригостивши малечу найкращим морозивом. Цукерками ласували завдяки кондитерській фабриці (ВКФ «Луцьккондитер»). Запашними дарами українських ланів наповнилася того дня гостина завдяки КХП № 2 і зокрема місцевому хлібзаводу. Великий торт виготовили для дітлахів майстри кав’ярні «Ваш кондитер». Транспортну підтримку надала Волинська філія «Автоінвестбуд».

Діти також мали змогу побувати в Хресто-Воздвиженській церкві Луцька – одному із найстаріших храмів міста. Там теж перед ними виступили вихованці недільної школи. Священик Василь Клочак розповів коротко історію святині. Фотографії на згадку – і далі за його сприяння дітям улаштували вечір у сусідньому кафе «Стара пристань». Його власник Гурам – теж грузин, його батьки живуть у Тбілісі. Цей вечір був одним із найрадісніших для гостей, адже саме тут вони змогли почути рідну музику і досхочу повеселитись.

Перед поверненням додому грузинські діти побували в Києві, відвідали його найвідоміші храми й монастирі. Також у своїй резиденції з ними зустрівся Патріарх Філарет.

Через затори на київських дорогах і відмову міліції першого дня супроводжувати групу діти запізнилися до Патріарха на 40 хвилин. Проте заради дітей з однієї із найдавніших православних держав світу він переніс Богослужіння, яке мав очолювати, на пізніше. Адже підтримати своїх братів і сестер у вірі Українська Православна Церква Київського Патріархату вважає своїм моральним і духовним обов’язком. А віра скріплює дружбу між народами. Під час зустрічі Патріарх Філарет зауважив, що Україна разом із Грузією переживала ті труднощі, які випали на долю кавказького народу. Проте їх варто сприймати як попущення Боже, що завжди закінчується благом тих, хто пройшов ці випробування.

– Я бажаю, щоби з України ви поїхали з гарним настроєм, з вірою в те, що Господь допоможе вашій країні, вашому народу вийти з цього жахливого становища, – зазначив Святійший. – Я закликаю Боже благословення на вас, на ваш народ і на вашу землю.

На згадку – спільна світлина, іконки Божої Матері, освячені на Гробі Господньому в Єрусалимі, подарунки. Його Святість запросив дітей у Патріарший Володимирський собор, де очолив акафіст великомучениці Варварі. Гості також побували в Михайлівському Золотоверхому монастирі, Києво-Печерській лаврі та Введенській обителі. Репортаж про зустріч Патріарха з грузинськими дітьми можна буде побачити в програмі «Благовісник» Першого національного каналу 4 січня.

Грузини кажуть, що перебування в Україні пам’ятатимуть довго, бо такої гостинності не очікували. Вони вдячні Луцькій міській раді й зокрема її голові Богданові Шибі за запрошення.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 1 (50)

27 січня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо