Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ЗВЕРНЕННЯ КЕРІВНИКІВ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ ВОЛИНІ
ЩОДО СВЯТКУВАННЯ НЕДІЛІ ВОЛИНСЬКИМИ ХРИСТИЯНАМИ

Дорогі брати і сестри! Ми, керівники християнських Церков Волині, вважаємо своїм пастирським і громадянським обов’язком звернутися до Вас зі спеціальним посланням-закликом щодо святкування Недільного дня – священного обов’язку кожного християнина, незалежно від його конфесійної приналежності.

Четвертою Заповіддю Закону Божого Господь велить шість днів працювати і робити свої діла, хто до яких покликаний, а сьомий день присвячувати служінню Богові та святим і угодним Йому справам – турботі про спасіння своєї душі, молитві в храмі Божому й удома, вивченню Закону Божого, читанню Святого Письма й інших корисних для душі книг, благочестивому спілкуванню, духовному вихованню дітей, допомозі бідним, відвіданню хворих і ув’язнених, втішенню засмучених тощо.

З апостольських часів християни святкують День Господній у неділю на згадку про Воскресіння Христове. Це святкування – наш священний обов’язок та слідування двохтисячолітній традиції боголюбивих предків. Та, на жаль, з болем мусимо констатувати, що значна частина охрещених волинян давно про це забула. У цьому легко переконатися, проїжджаючи недільного дня нашими містами та селами й спостерігаючи великий рух людей на ринках і торгових центрах.

Настав сприятливий час виправляти ганебне порушення Господньої Заповіді. Це необхідно зробити передусім задля любові до Всевишнього, задля любові до України, Волинського краю, наших ближніх та заради поваги до самих себе.

Ми усвідомлюємо, що гідне шанування Дня Господнього вимагає неабияких зусиль і твердого наміру від усіх нас. Але найперше взиваємо до совісті тих християн, які з благословення Божого є головами й депутатами міст і сіл, керівниками організацій, підприємцями і закликаємо, просимо й вимагаємо перенесення торгівлі з недільного на інші дні тижня! На Волині Неділя – раз і назавжди має бути Днем Господнім і днем відпочинку!

Нагадуємо, що кожен християнин-роботодавець грішить, коли без крайньої потреби накладає на своїх працівників справи, які перешкоджають святкувати Неділю. Тож, незважаючи на різноманітні перешкоди, органи місцевого самоврядування та роботодавці повинні подбати про долю Волинського краю, духовне здоров’я його мешканців і зробити все можливе, аби забезпечити християнам відповідний вільний час для релігійного життя й відпочинку.

Благословляємо та закликаємо всіх, кого примушують працювати в Неділю, домагатися законного визнання недільних днів неробочими. Станьмо на захист Закону Божого та своїх традицій як дорогоцінних скарбів духовного життя суспільства!

Нехай милостивий Господь вислухає наші молитви та дарує мир і процвітання Волинському краєві й Україні! Закликаємо на всіх волинян Боже благословення!

Даний документ прийнятий керівниками християнських Церков Волині на засіданні Волинської Ради Церков, яке відбулося 23 грудня в облдержадміністрації. Уперше найбільші християнські спільноти Волині конкретними діями засвідчили, що християни різних віровизнань бажають і здатні плідно працювати задля вирішення спільних проблем та адекватно реагувати на виклики сьогодення.
Цього дня представники Церков (Київський Патріархат із благословення єпископа Луцького і Волинського Михаїла представляв протоієрей Віталій Собко, прес-секретар єпархії) також розглянули питання підготовки та проведення Різдвяного благодійного марафону «Бог багатий милосердям». Церкви також звернулися до голів облдержадміністрації та облради щодо сприяння у встановленні для релігійних організацій цін за спожитий газ та інші комунальні послуги на рівні тарифів, передбачених для населення.

Перший спільний проект Волинської Ради Церков та обласної влади – Різдвяний благодійний марафон «Бог багатий милосердям» – відбудеться 17 січня 2006 р. Ним організатори мають намір привернути увагу громадськості до проблем соціально незахищених верств населення, зібрати кошти на їхні потреби та пропагувати ідеї милосердя, любові до ближнього, моральних цінностей серед волинян. Протягом дня в прямому ефірі церковні творчі колективи виконуватимуть різдвяні піснеспіви в обласному муздрамтеатрі імені Тараса Шевченка.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 1 (14)

30 січня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо