Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ПОКАЯННЯ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
викладач Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Сергій скоїв важкий проступок: украв гроші в свого однокласника і витратив їх на різні дрібниці. Пізніше він підійшов, вибачився і повернув украдене, віддавши свої заощадження, але почуття провини не покидало його серця.

Його товариш Петро порадив піти до церкви і на сповіді назвати цей гріх перед Богом і священиком. Так і вирішили. Наступної неділі хлопці були в храмі.

Після сповіді Сергієві стало значно легше. Коли хлопці виходили з храму, священик звернувся до Петра: «Ти привів товариша до сповіді – це добре. Але чому ти сам так довго не сповідаєшся?» – «У мене багато гріхів, отче, але всі вони маленькі і не шкідливі» – відказав Петро. Священик подумав хвилину і відповів: «От що вам треба зробити. Нехай кожен з вас принесе камінь такої величини, яка відповідала би його гріхам».

Хлопці пішли. Незабаром повернувся Петро, ледве пересовуючи великий камінь, і зі стогоном поклав до ніг священика. Через деякий час повернувся і Сергій. Він важко дихав і приніс цілу торбу дрібних камінчиків.

«Бачиш, Петре, – сказав отець, – твої дрібні гріхи, складені докупи, так само важкі, як і один великий гріх Сергія. А зараз заберіть ваше каміння і занесіть на те саме місце, де ви його взяли».

Петро з трудом, але заніс важкий камінь на те місце, де його взяв. А Сергій повернувся і сказав, що це завдання виконати неможливо. Він не запам’ятав місць, де збирав камінці.

– Гріхи – як те каміння, – повчав священик. – Якщо хтось і вчинив великий гріх, це великим тягарем лежить на його совісті: якщо, однак, він дійсно кається, тобто щиро жалкує про вчинене, визнає свою провину, то отримує прощення від Бога, позбавляється тягаря на серці і Господь допомагає йому виправитися й стати кращим. Але якщо хтось увесь час робить злі, хоч і невеликі вчинки, – не відчуває, що несе на серці великий тягар, він не кається, не визнає себе винним, а тому не виправляється. А його дрібні гріхи обов’язково переростають у великі. Отже, – завершив свою бесіду священик, – треба уникати не лише великих, але й дрібних гріхів.

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 4 (5)

25 квітня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо