Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

ДИТЯЧА МОЛИТВА
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Дитяча молитва. Малюнок Ірини ДацюкЦя історія прийшла з тих далеких часів, коли процвітало чумацтво, торговельні шляхи якого пролягали і через Україну, і далеко за її межами. Чумаки перевозили сіль, рибу, різноманітне начиння тощо. Цей промисел вважався хоча й дуже прибутковим, але надто небезпечним. Сучасні чумаки переганяють вантажі на комфортабельному транспорті, але і за них, як у давнину, не менше хвилюються їх родичі.

Тужить-горює дружина чумака: ось і літо вже минає, а все немає з Дону чоловіка. Чи, бува, не трапилось якої біди з ним? Господи, помилуй...

– Помоліться, дітки, Богу, щоб здоровим повернувся додому ваш батько.

Синочки стали на коліна та почали гаряче творити молитву. Звертались до Господа Бога, Матінки Божої, святого ангела і всіх святих. Просили, щоб охоронили батька в нелегкій дорозі.

Степ навкруги... Ніч непроглядна, осіння. Чумак не спить, їде, поспішає додому, сивих волів поганяє; хоче швидше після довгої розлуки побачити свою дружину, пригорнути-приголубити малих діточок, порадувати всіх гостинцями...

Гониться за чумаком ватага степових розбишак. Оточили чумака вершники з рушницями та шаблями.

– Виймай усе, – кричать розбійники, – коли хочеш живим залишитися, і волів віддавай!

Упав у ноги розбійникам наляканий чумак:

– Беріть усе, люди добрі, але не губіть мене, не робіть сиротами-бідолахами малих діток.

– Стій! Не зачіпати нічого в чумака! Це не наша здобич! – здалека закричав своїм товаришам отаман, квапливо під’їжджаючи. – Їдь, чумаче, своєю дорогою додому, ніхто тебе не зачепить. І молись Богу за мене, як за тебе випросили у Господа твої малі дітки...

„Чому ж змилувався наді мною отаман?!“ – дивувався чумак.

А було ось що. Перед тим як напали розбишаки на чумака, отаман міцно спав у степу під копицею сіна і бачив сон. Снилася йому хата чумакова: у передньому кутку перед іконами стояли дітки його на колінах і молилися за батька... А над дітьми розпростер свої світлі крила Божий Ангел, і грізним був погляд очей Небожителя, спрямований на отамана.

Оповідка ця – не лише для цікавості. Якщо і вашому таткові стелиться довга дорога – моліться за нього, діти.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 10 (23)

24 жовтня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо