Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета

КОЛО РАДОСТІ
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Коло радості. Малюнок Богдана ТимцаОдного дня селянин, який жив неподалік від чернечої обителі, підійшов до її брами і жваво постукав своєю мозолястою рукою. Коли воротар відчинив, чоловік, усміхаючись, показав йому великий кетяг соковитого винограду:

– Брате воротарю, – сказав селянин, – знаєте, кому хочу подарувати цей чудовий виноград?

– Може, настоятелеві або комусь із старших отців монастиря?

– Ні! Вам!

– Мені?! – монах від радості аж почервонів. – Хочете дати його саме мені?!

– Авжеж! Тому що ви поводилися зі мною як приятель і завжди допомагали мені. Хочу, щоб ви поласували цим виноградом.

Монах-воротар поклав виноград на тарілку і поставив її на стіл. Він довго-довго дивився на нього. Який гарний і смачний виноград!

Та ось у нього майнула думка: «Чому не занести цей кетяг настоятелеві, щоб і його втішити?»

Він узяв тарілку з виноградом і поніс до настоятеля. Настоятель і справді щиро зрадів. Але згадав, що в монастирі живе старий і хворий чернець, і подумав: «Занесу йому цей виноград. Нехай він хоч трошки потішиться».

І кетяг винограду потрапив до келії недужого монаха. Але надовго він там не затримався. Хворому спало на гадку, що виноград напевне сподобається кухареві, який цілий день працює, і передав виноград йому.

Але кухар послав його монахові-паламареві, а той поніс наймолодшому іноку, який вирішив подарувати його іншому ченцеві.

І так від монаха до монаха те гроно знову повернулося до... воротаря.

Отак замкнулося коло радості.


* * *

Не чекай, щоб хтось інший починав, ти перший маєш почати коло радості. Досить іскорки доброти, щедрості – і світ почне змінюватися.

Любов – це єдиний скарб, що справді примножується, це єдиний дар, що збільшується тоді, коли його роздають. Любов... Даруй її, розсівай її – і завтра будеш мати більше, ніж сьогодні.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 10 (47)

24 жовтня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо