Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Долаємо пережитки минулого

Волинська обласна рада

1 жовтня Волинська обласна рада підтримала зареєстрований у Верховній Раді України законопроект № 2380а «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними закладами). Автор проекту рішення облради – голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко, депутат облради, заступник голови її постійної комісії з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури та ЗМІ.

Законопроект, який підтримала Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, передбачає державне визнання документів про освіту та наукові ступені, виданих духовними навчальними закладами (ДНЗ), захист соціальних прав і гарантій студентів, випускників, педагогічних і науково-педагогічних працівників ДНЗ, розширення гарантій реалізації громадянами права на освіту незалежно від їхніх релігійних переконань, подальшу гармонізацію державно-конфесійних відносин в Україні та остаточне подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього СРСР щодо релігії.

Зокрема, законопроектом № 2380а пропонується визначити, що:

1) ДНЗ мають право на акредитацію напрямів (спеціальностей) та навчального закладу у визначеному порядку; мають право відкривати аспірантуру, докторантуру, створювати спеціалізовані вчені ради у порядку, затвердженому їх релігійними центрами (управліннями), без проходження процедури ліцензування;

2) особи, які завершили навчання в ДНЗ за акредитованим напрямом (спеціальністю) й успішно пройшли атестацію у порядку, затвердженому їх релігійними центрами (управліннями) та погодженому центральним органом виконавчої влади, отримують документи про освіту державного зразка;

3) особи, які навчаються або працюють у ДНЗ, користуються правами та пільгами, встановленими законодавством України для студентів (учнів) та працівників навчальних закладів, створених відповідно до законодавства про освіту;

4) під час проходження вищим ДНЗ процедури акредитації, створення та діяльності аспірантури, докторантури, спеціалізованої вченої ради документи про вищу освіту за спеціальністю «Богослов’я», наукові ступені та вчені звання викладачів (педагогічних і науково-педагогічних працівників) і членів спеціалізованої вченої ради, видані вищими духовними навчальними закладами, вважаються еквівалентними відповідним документам, що видаються в установленому законодавством порядку;

5) вищі ДНЗ мають право здійснювати освітню та наукову діяльність в інших галузях знань і підготовку фахівців різних кваліфікацій (нерелігійних) відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

11 жовтня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо