Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Проповіді

Із праведниками упокій...

Проповідь митрополита Луцького і Волинського Михаїла, виголошена 22 лютого 2014 р. на паперті кафедрального собору Святої Трійці за чином похорону Сергія Байдовського.

Немає слів сьогодні, щоб виразити нам відчуття, розуміння того, що сталося. Сталася ж жахлива трагедія, трагедія людиновбивства. Мирне небо сьогодні вкрито пеленою плачу, горя і скорботи. Хто сьогодні перед нами лежить у цій труні? Старець, який прожив поважний вік? Ні. Людина, яка прожила довге життя? Ні. Перед нами лежить герой України, який у мирний день, у мирний час віддав життя своє на нашу щасливу долю.

З чого почалось все? Із нашого простого бажання жити краще. Жити за тими цінностями, які приносять людині і душевну радість, і тілесну приємність. Жити за тими цінностями, які дають тобі відчуття щасливості земного буття. Але нас обманули. А пізніше і розстріляли. Ось що сталося. Трагедія.

Різні влади і різні політичні устрої були. Але ті, хто до сьогодні керував, тепер можуть і будуть називатися кривавою владою. Хто дав право піднімати руку на брата свого, на українця? Хто тобі давав право вбивати? Ніхто такого права не давав. Тому і трагедія, тому і плач, і скорбота, і тривога. А що далі? Сьогодні одне можна сказати: Господи, управ нашими ділами, нашими думками, нашими вчинками. Не залишай нас у мить хвилювання і переживання за наше майбутнє. Будь з нами.

Перемогти це сьогодні можна тільки любов’ю. Тільки любов’ю! Пам’ятайте, що Господь наш Ісус Христос з любов’ю до людей прийшов у цей світ, з любов’ю до людей був розп’ятий на хресті, з любов’ю до людей і всього творіння дарує нам життя вічне.

Ми всі колись відійдемо з цього світу, кожен у свій час. Але які спогади залишимо про себе? Сергій залишить спогади як герой України, як людина, яка прожила життя правильно і праведно. Правильно і праведно. І тому це наш український, наш волинський праведник. Праведник сьогодення. Хто б і наскільки його не знав. Він сучасник. І, здається, як із сучасника може бути праведник? Праведник – це щось таке, яке було колись. Неправда. Праведники є серед нас і сьогодні. Благорозумний розбійник у Рай попав, тому що увірував у Христа, полюбив Христа і визнав Христа. Сергій любив Україну, пам’ятав про ближніх, лишив батьків, родину, друзів і з дерев’яним щитом пішов під кулі. Любов до України? Так! Любов до Бога і свого краю? Звичайно, так!

Ця трагедія повинна нас зробити міцнішими, кріпшими в любові до Бога, до України, до життя і до ближнього, які поряд з нами. Отрезвить ті гарячі голови, які бездумно роздають накази. За все прийдеться дати відповідь. І в першу чергу перед Богом, перед своєю совістю і перед людьми.

Скорбимо. Навряд чи доберемо ще якісь слова, – плачем і скорбимо. Але я вірю, що Господь з нами. Я вірю, що Він ніколи нас не залишить. Я вірю, що Він допоможе нам здолати ці трудні хвилини заради цієї жертви, яку приніс Сергій. Здолати все. І тільки любов’ю перемогти! Перемогти зло, перемогти неправду. Пам’ятайте про жертву. Жертву, яку приймає Господь від усієї нашої громади. Велика жертва, безцінна, як і саме життя. Двадцять три роки, двадцять три роки! Ось вік цього молодого хлопця. Господи, врозуми всіх нас, спаси і благослови! А цьому юнаку дай Царство Небесне за те, що він тут недожив, недорадів, дай йому Царські Оселі. Хай там його душа витає, радіє і насолоджується життям у Царстві Небесному.

22 лютого 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо