Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Чернецтво

Ченці Волинської єпархії Київського Патріархату. Світлина інформаційної служби єпархії
РАДА МОНАХІВ

25 червня відбувся перший собор ченців Волинської єпархії. Як повідомив сайт чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату Chernectvo.org, зібрання (близько 20-ти учасників) відбулося у луцькому жіночому монастирі Святителя Василія Великого під головуванням архієпископа Михаїла.

Потреба в такому соборі назрівала давно. Адже історично так склалося, що чорноризці Русі-України не мають єдиного для всіх уставу, де були б прописані різноманітні ситуації, як це є у монашестві деяких інших Православних Церков. Певною мірою ця хиба в минулому компенсувалася присутністю в обителях старців – братів, які десятиліттями спасаються чернечими подвигами і мають досвід, а отже й авторитет. Насельники ж волинських монастирів переважно молоді (середній вік 30–35 років). Тому потрібно було багато про що порадитись...

29 червня 2010 р.
Молодіжне православне братство Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького. Світлина Ігоря Сацика
ЧАС БРАТЕРСЬКИХ ПОЧУТТІВ

5–6 червня Молодіжне православне братство Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького, відзначало чергову річницю свого заснування, – повідомив сайт Chernectvo.org. Ось уже шість років братчики трудяться на церковній ниві, прагнучи змінити на краще себе і світ, що навколо них. Традиційно всі святкові заходи проводились на території Свято-Миколаївського жидичинського монастиря. Цього разу молоді зібралось вже більше 20 чоловік.

Офіційна, урочиста частина розпочалася пізно ввечері опівнічною та подячним молебнем у скиту Святого Духа. Їх очолив ігумен Константин (Марченко). Після богослужіння з вітальним словом звернувся духівник Братства ієромонах Яків (Мільян). Обидва душпастирі передусім побажали терпіння, єдності й любові до ближніх, адже носячи тягарі ближнього, ми звершуємо Закон Христовий...

08 червня 2010 р.
Богослужіння з нагоди дня народження архієпископа Луцького і Волинського Михаїла. Світлина Юрія Павлюка
МНОГІЇ ЛІТА!
(оновлено)

9 травня – день народження архієпископа Луцького і Волинського Михаїла. 10 травня з цієї нагоди у кафедральному соборі Святої Трійці владика очолив Божественну Літургію і подячний молебень. З ним молилися канцлер духовної консисторії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, отці декани єпархії, намісники й намісниці наших монастирів, інші священнослужителі, ченці й черниці. До Богослужіння долучилися також викладачі та вихованці семінарії, багато мирян.

Отець Микола виступив із вітальним словом від духовенства та вірян, у якому відзначив зусилля архієрея щодо розвитку єпархії та духовного життя нашого краю...

11 травня 2010 р.
Заснування скиту Святого Духа Жидичинського Миколаївського чоловічого монастиря. Світлина Юрія Павлюка
ПІДТРИМУВАТИ БАГАТТЯ ДУХУ

Учора, в день Переполовення П’ятдесятниці, чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату урочисто заснував скит Святого Духа, який розташовано неподалік обителі. Скит – це місце більш суворого подвигу, яке зазвичай закрите для паломників.

На ознаменування відкриття скиту та зародження нового відпустового свята, яке тут відзначатимуть на Переполовення П’ятдесятниці щороку, у скиті освятили поклінний хрест і відправили Божественну Літургію. Богослужіння очолив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. З ним співслужили декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, намісник монастиря ігумен Константин (Марченко), намісник луцького Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка), ієромонахи та інші священнослужителі. У Службі Божій взяли участь намісниця луцького монастиря Святителя Василія Великого ігуменя Анастасія (Заруденець) із черницями, жидичинський сільський голова Олег Данкевич та чимало мирян...

29 квітня 2010 р.
Чин постригу у велику схиму монахині Ксенії (Кирилюк). Світлина Юрія Павлюка
ПЕРША СХИМОНАХИНЯ

Учора, у Вербну неділю, в храмі Великомучениці Катерини Василівського жіночого монастиря, що в обласному центрі, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл відправив чин постригу у велику схиму. Найсуворішу чернечу обітницю прийняла насельниця обителі монахиня Ксенія (Кирилюк). За даними інформаційної служби єпархії, 80-річна Єва (таке ім’я їй дано під час постригу) – перша схимонахиня в Київському Патріархаті.

У богослужінні взяли участь намісниця ігуменя Анастасія (Заруденець), намісник жидичинської Миколаївської обителі ігумен Константин (Марченко), ченці й черниці монастирів нашої єпархії, чимало мирян.

Наприкінці відправи владика звернувся до присутніх зі словом, у якому зазначив, що прийняття великої схими – велике самовіддане служіння Богові. Тій, хто приймає це служіння, «все життя треба вчитися і все життя потрібно духовно рости», – наголосив архіпастир...

29 березня 2010 р.
Преподобний Амфілохій Почаївський
СВЯТИЙ ЛІКУВАВ ПОВСТАНЦІВ

Про маловідомі факти з життя преподобного Амфілохія Почаївського повідомила минулого тижня газета «Україна молода» з посиланням на свідчення колишньої бандерівської зв’язкової, секретарки легендарного командувача штабу «УПА–Південь» Енея, а нині мешканки Почаєва Марії Антонюк, яка з дитинства знала святого.

Вона розповіла, що у березні 1945 року неподалік Почаєва чернець Йосиф (у миру Яків Головатюк) неодноразово допомагав лікувати повстанців. При цьому Йосип приховував, що він монах. Що ж до політичних поглядів старця, то М. Антонюк стверджує: «Він глибоко не вникав у ці питання, проте говорив так: «Є нація українська, і повинна бути держава українська». Звісно, про такі речі о. Йосиф міг говорити не з усіма – тільки з тими людьми із підпілля, які були з ним пов’язані і яким він найбільше довіряв. Також отець повторював: «Я весь час молюся, і моя молитва сильна. Скільки я буду жити, стільки молитимуся за тих наших дітей, що полягли, і котрі вціліли, і за тих, які страждають на засланні. Я за всіх вас молюся»...

05 березня 2010 р.
Престольне свято в храмі Великомучениці Катерини луцького Василівського жіночого монастиря. Світлина Данила Зінкевича
У ХРАМІ КАТЕРИНИ
(оновлено)

7 грудня архієпископ Луцький і Волинський Михаїл очолив престольне свято в храмі Великомучениці Катерини Василівського жіночого монастиря в Луцьку. Це перший храмовий празник у недавно освяченому Божому домі.

Під час Божественної Літургії з владикою співслужили намісники Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка), монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату ігумен Константин (Марченко), ієромонахи та інші священнослужителі. У Богослужінні взяли участь намісниця монахиня Анастасія (Заруденець), черниці й послушниці, а також багато мирян.

10 грудня 2009 р.
Монахиня Анастасія (Заруденець). Світлина прот. Віталія Собка
НОВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл призначив монахиню Анастасію (Заруденець) намісницею монастиря Святителя Василія Великого в Луцьку. Раніше обителлю опікувалась ігуменя Володимирського монастиря Різдва Христового Марія (Ігнатенко).

Новопризначеній намісниці Анастасії 21 рік. Незабаром виповниться два роки, як вона несе чернечий послух.

13 листопада 2009 р.
Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл закладає фруктовий сад у жидичинському монастирі. Світлина прот. Віталія Собка
БУДЕ ВЕРТОГРАД

Сьогодні архієпископ Луцький і Волинський Михаїл під час чергового відвідання чоловічого монастиря Святителя і чудотворця Миколая в с. Жидичин Ківерецького деканату заклав чернечий фруктовий сад, власноруч посадивши маленьку яблуньку. Намісник обителі ігумен Константин (Марченко) зазначає, що доглянутий сад, або, як кажуть по-старому, вертоград – звичайна складова господарства майже кожного монастиря, який діє не в місті. Тож, слава Богу, жидичинська обитель розвивається, міцніє насамперед духовно, не забуваючи і про благоустрій спільнотного життя.

29 жовтня 2009 р.
Миколаївські читання. Світлина Леоніда Максимова
НАУКОВЦІ В ЖИДИЧИНСЬКІЙ ОБИТЕЛІ

У чоловічому монастирі Святителя і чудотворця Миколая, що в с. Жидичин Ківерецького деканату, відбулися ІІІ Миколаївські читання. Наукову конференцію організовано монастирем спільно з обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Сайт обителі Chernectvo.org.ua повідомляє: читання, які провели в рамках пам’яткоохоронної програми «Культурна спадщина Волині», присвячено пам’яті святителя і чудотворця Миколая Мирлікійського та преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького. На честь другого святого, до речі, освячено чернечий храм.

Після Божественної Літургії та молебню, які очолив намісник монастиря ігумен Константин (Марченко), учасники читань – відомі історики й краєзнавці Києва, Львова та інших міст країни – представили дослідження книгодруків, іконопису, творів сакрального, образотворчого та іншого мистецтва, пов’язаних зі згаданими святими, порушували питання про шанування християнських угодників...

27 жовтня 2009 р.
61-70  71-80  81-90  91-100  101-110  111-120  121-130  131-140  141-150  151-152
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо