Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Капеланська служба

СВЯТО МЕДИКІВ – ПО-ХРИСТИЯНСЬКИ
(оновлено)

19 червня на запрошення обласної клінічної лікарні з нагоди Дня медичного працівника архієпископ Луцький і Волинський Михаїл побував на святковому вечорі в Палаці учнівської молоді. Разом із деканом протоієреєм Миколою Нецкаром та іншими священнослужителями Свято-Троїцького собору владика відслужив молебень, привітав головного лікаря Івана Сидора і весь медперсонал зі святом, нагородив благословенними грамотами за активну працю на Божій ниві лікаря Василя Іщука й аптекарку Людмилу Ніколаєву.

Того ж дня в домі «Просвіта» селища Іваничі відбулись урочисті заходи із цієї ж нагоди. Як повідомив прес-службу єпархії протоієрей Василь Мельничук, привітати медиків району прибули декан протоієрей Ярослав Мельничук разом із настоятелем місцевої парафії...

22 червня 2009 р.
ЩЕ ПОМОЛИТИСЯ, ЩЕ НАГАДАТИ

У Луцьку відбулася щорічна акція до Дня пам’яті людей, що померли від СНІДу. Учасники – а цього року їх, учнів і студентів, було значно більше – пройшли свічковою ходою від костелу Петра і Павла до Театральної площі й там виклали зі своїх лампадок загальновизнаний знак цієї скорботної дати. Ходу очолили старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний і капелан Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП протоієрей Віктор Михалевич. В акції взяли участь священики Римо- і Греко-Католицької Церков.

На майдані отець Олександр очолив панахиду і виголосив слово, закликавши пам’ятати в молитвах загиблих від СНІДу і дбати про свою моральну чистоту, що є найкращим засобом проти цієї страшної хвороби.

21 травня 2009 р.
Під час молебня за інститут. Світлина Богдана Гончарука
МНОГІЇ ЛІТА, ІНСТИТУТЕ!

Cвященнослужителі нашої єпархії взяли участь в урочистому відзначенні 10-річчя Волинського інституту ім. В’ячеслава Липинського МАУП. Архієпископ Михаїл, декан кафедрального собору протоієрей Микола Нецкар, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, капелан інституту протоієрей Віктор Михалевич та інші священнослужителі відправили в Свято-Троїцькому соборі подячний молебень. До молитви долучилися керівництво навчального закладу, представники викладацького складу й студентів, гості із Києва, Львова, Тернополя, інших міст та Польщі, серед яких був представник УГКЦ – отець-доктор Стефан Батрух, голова Фундації духовної культури Пограниччя (Люблін).

Пізніше владика із духовенством побував на святковій академії з нагоди ювілею і, вітаючи присутніх, нагородив інститут благословенною грамотою. У святі взяв участь також архієрейський хор...

18 травня 2009 р.
КРОКОМ РУШ, КАПЕЛАНЕ!

Протоієрей Олександр БезкоровайнийУчора в Києві пройшов Другий з’їзд військових священиків (капеланів) Київського Патріархату. З благословення архієпископа Луцького і Волинського Михаїла нашу єпархію представляв старший капелан протоієрей Олександр Безкоровайний.

Загалом цей з’їзд не у всьому виправдав сподівання, – повідомив єпархіальній прес-службі о. Олександр, – хоча обмін досвідом священнослужителів з різних єпархій, які трудяться на цій ниві, був корисним. На його думку, капеланське служіння треба суттєво удосконалювати, систематизовувати. І в цій справі важливою складовою має бути методична, координаційна й ініціативна діяльність Синодального управління, що відповідає за цю сферу. Також вкрай необхідно, аби управління посилило співпрацю з органами влади, командуванням Збройних Сил, щоб залучало до своєї праці досвічених душпастирів із регіонів. Старший капелан Волинської єпархії зазначає, що дуже важливо покращити навчання теперішніх і майбутніх капеланів, запровадивши спеціальні курси при семінаріях чи академіях, та вирішувати питання їх матеріального забезпечення.

08 травня 2009 р.
ТАБОРУВАТИ ПРАВОСЛАВНО, ПРАВИЛЬНО

Протоієрей Віктор МихалевичКиєві відбувся навчально-практичний семінар «Організація православних молодіжних та дитячих таборів». Його потреба нагальна: з року в рік у нашому Патріархаті розвивається і міцніє таборовий рух – і на рівні всеукраїнському, і на рівні єпархій, але він потребує поліпшення. Тож на заклик Синодального управління у справах молоді перед початком нового літнього сезону організатори православних таборів радились і навчалися.

З лекцією на семінарі виступив представник нашої єпархії протоієрей Віктор Михалевич, капелан Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП. Розповідав душпастир про те, що добре знає і вміє, адже був духівником багатьох таборів. «Роль та функції духівника в таборі» – такою була тема його промови, що переросла в тригодинне жваве спілкування. Духівник у молодіжному й дитячому таборі має бути слугою, добрим пастирем і мудрим управителем – ось головна думка о. Віктора.

05 травня 2009 р.
ДЛЯ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО ХРАМУ

19 березня 2009 р.

Архієпископ Михаїл освячує перші ікони для університетського храму. Світлина з сайта Vdu.edu.uaАрхієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив перші ікони для храму Святої Софії – Премудрості Божої, який улітку розпочнуть будувати у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки (ВНУ). Сайт цього навчального закладу Vdu.edu.ua повідомляє, що освяченням нових образів –Премудрості Божої та святителя Миколая Чудотворця – розпочалося чергове засідання ректорату. У богослужінні взяли участь капелан університету протоієрей Михайло Бучак, вихованці Волинської духовної семінарії, керівництво ВНУ.

Ікони створив відомий у нашому краї митець Яків Бессараб коштом члена Наглядової ради ВНУ Василя Токарського. Висловлюючи подяку благодійникові, вітаючи присутніх, владика Михаїл побажав їм подальшого розвитку в освіті, науці, а також духовного вдосконалення, меж якого не існує, як не існує меж Премудрості Господньої.

19 березня 2009 р.
ДЛЯ МОЛОДІ

14 березня 2009 р.

Під час круглого столу «Капеланське служіння в навчальних закладах – основа духовного виховання нації», який провели у Волинському інституті ім. В. Липинського МАУПУ Волинському інституті ім. В. Липинського МАУП уперше відбувся круглий стіл «Капеланське служіння в навчальних закладах – основа духовного виховання нації». У ньому взяли участь старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, капелани: Волинського національного університету ім. Лесі Українки – протоієрей Михайло Бучак, Інституту ім. В. Липинського – протоієрей Віктор Михалевич, Луцького біотехнічного інституту – священик Андрій Ротченков, Технікуму Національного університету харчових технологій – протоієрей Василь Клочак. Окрім отців капеланів, які здійснюють душпастирську опіку в навчальних закладах Луцька, на захід було запрошено проректорів (заступників директорів) з виховної роботи, представників студентського самоврядування.

Після зацікавленої розмови учасники круглого столу ухвалили перелік спільних заходів, пов’язаних із духовним вихованням студентів, який запропонували усім вузам Луцька. Серед них – благодійні акції на православні свята, паломництва, тематичні зустрічі з капеланами, християнські молодіжні табори...

14 березня 2009 р.
ЯКЩО НА ДОБРЕ ДІЛО

26 лютого 2009 р.

Під час першого віденського балу у ВНУ ім. Лесі Українки. Світлина з сайта Volynnews.comУ Волинському національному університеті ім. Лесі Українки (ВНУ) відбувся перший в області віденський бал. Кошти від продажу квитків має бути спрямовано на побудову університетської церкви Святої Софії – Премудрості Божої. Тому бал благословили архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, а також представники інших конфесій. Із владикою були також капелан ВНУ протоієрей Михайло Бучак та ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець.

26 лютого 2009 р.
ХОЧ І СТАВИЛИ ЗА ПРИКЛАД

26 лютого 2009 р.

VII Всеукраїнський з’їзд православної молоді в Києві. Світлина з сайта Cerkva.infoУ Києві пройшов VII Всеукраїнський з’їзд православної молоді. У ньому взяли участь понад сто делегатів близько тридцяти осередків. Із нашої єпархії були капелан Волинського національного університету імені Лесі Українки протоієрей Михайло Бучак, капелан інституту імені В. Липинського МАУП у Луцьку протоієрей Віктор Михалевич, ієромонах Константин (Марченко) – духівник православного молодіжного братства Преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького, голова братства Сергій Когут і ще кілька братчиків.

Тема цього зібрання – «Духовність як відповідальність та особистий подвиг». Перед посланцями юних віруючих виступили, зокрема, Патріарх Філарет, ректор Київської православної богословської академії митрополит Димитрій, голова синодального управління у справах молоді єпископ Федір. До речі, цей владика у доповіді поставив за приклад роботу волинян...

26 лютого 2009 р.
ХРЕСТ ПОСЕРЕД СНІГУ

4 лютого 2009 р.

Протоієрей Віктор Михалевич. Світлина Сергія Дубинки26 січня – 1 лютого поблизу селища Зіньків на Полтавщині відбувся Перший всеукраїнський зимовий православний молодіжний табір «Ліствиця». Шістдесят учасників із багатьох єпархій нашого Патріархату зібрались у санаторії «Сосновий бір», щоб поспілкуватися з одновірцями, поговорити з духовними особами на животрепетні теми, відпочити по-християнськи. Більшість із них уперше потрапили в такий табір, а деякі вже бували на літніх православних молодіжних таборах поблизу Берестечка.

Зимові таборяни, на відміну від літніх, яких духовно окормлювали один-два священики, мали багатьох душпастирів. У кожному з шести куренів був свій духівник, можна було поспілкуватись і з єпископом Полтавським і Кременчуцьким Федором, головою синодального управління у справах молоді (випускником Волинської духовної семінарії). А духівником усього табору був представник нашої єпархії капелан інституту ім. Липинського МАУП у Луцьку протоієрей Віктор Михалевич, який має чималий досвід роботи з молоддю...

04 лютого 2009 р.
121-130  131-140  141-150  151-160  161-170  171-180  181-190  191-200  201-210  211-239
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо