Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

ЗАЯВА АРХІЄПИСКОПА ЛУЦЬКОГО І ВОЛИНСЬКОГО МИХАЇЛА
щодо ситуації, пов’язаної з виділенням земельної ділянки під будівництво храму на 40-му кварталі Луцька

6 квітня 2009 р.

У зв’язку зі створенням тимчасової комісії Луцької міської ради для «врегулювання конфліктної ситуації, яка виникла навколо питання виділення земельної ділянки на вулиці Конякіна для будівництва храму», та з приводу поширення у ЗМІ неправдивої або неточної інформації про цю проблему заявляємо таке.

2000 року на 40-му кварталі Луцька утворилася парафія Святого Йоана Предтечі Української Православної Церкви Київського Патріархату. Після відповідної реєстрації в облдержадміністрації (свідоцтво № 1071 про реєстрацію статуту від 7 червня 2000 р. № 272) релігійна громада неодноразово зверталася до міськвиконкому з проханням виділити земельну ділянку під будівництво храму по вул. Конякіна. Зокрема, звернення подавалися і в 2005, і в 2003 роках, і раніше. З огляду на це, твердження, що згадану парафію створено у 2005 році і що лише з 2005-го вона стала претендувати на земельну ділянку, – недостовірні.

Упродовж 2000–2008 рр. позитивне вирішення питання виділення землі щоразу переносилося на невизначений час у зв’язку з відсутністю генерального плану міста. Також, як з’ясувалося, пізніше, 2002 року, до міської влади з подібним проханням звернулася й Благовіщенська громада УПЦ Московського Патріархату, бажаючи спорудити церкву в цьому ж районі.

Незважаючи на багаторічне розділення між УПЦ Київського й УПЦ Московського Патріархатів, ми підкреслюємо, що не маємо наміру конфліктувати. Більше того, сповідуючи одну й ту ж віру, дотримуючись одних і тих самих канонів та обрядів, маючи спільну Батьківщину – Україну, прагнемо об’єднання православних українців у єдину Помісну Українську Православну Церкву.

Разом із тим, ми стурбовані ймовірністю, що на одній території, зовсім близько один біля одного, можуть постати два православні храми, які будуть розділяти українців. Адже не треба забувати, що, на жаль, УПЦ Московського Патріархату ще досі залишається складовою частиною Російської Церкви, а значить і складовою частиною російської державної ідеологічної машини, яка не раз проявляла себе ворожо щодо України. Якщо ж ідеться про виділення однієї земельної ділянки для будівництва однієї церкви в цьому районі, то, переконані, в міської влади – не проросійської, а проукраїнської – теж не має бути жодних сумнівів: тут повинен постати храм Святого Йоана Предтечі Київського Патріархату – Української Церкви, яка є духовною основою країни, її державних і національних інтересів.

06 квітня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо