Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

ЗВЕРНЕННЯ
архієпископа Луцького і Волинського Михаїла щодо епідемії грипу

01.11.2009

Дорогі в Христі отці, брати і сестри!

Урядом України оголошено найвищий рівень епідеміологічної небезпеки у зв’язку з поширенням небезпечного захворювання, яке може загрожувати життю людини. У Волинській області введено карантин, припинено роботу навчальних закладів, заборонено проводити масові заходи тощо. Вжиті заходи досить жорсткі, можливо більші, ніж реальна загроза грипу, але це саме той випадок, коли варто робити рішучі кроки на випередження.

У час непростого випробування Церква закликає: не поширювати панічний настрій, прислухатися до порад лікарів, дотримуватися протиепідемічних заходів (необхідність носіння захисних масок, вчасне звернення до медичних установ, обмеження відвідування місць великого скупчення людей, уникання контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції та інше).

Щодо перебування вірних у храмі. Передусім треба пам’ятати, що ми всі ходимо під Господом. Без Його волі в світі нічого не відбувається і на все є причина. З Божого благословення Церква ніколи не припиняє богослужінь і з давніх-давен відомо: храм як місце спілкування з Богом, місце духовного і тілесного зцілення – не може бути джерелом поширення інфекції. Тому боятися відвідувати церкву не потрібно.

Проте застерігаю, що на загальні відправи можна йти лише здоровим людям. Хто відчув у собі перші ознаки хвороби, повинен залишитись удома й розпочати лікування, подбавши про безпеку свою і ближніх.

Цими днями ми посилюємо молитовне служіння. Звертаємося до Всевишнього, щоб Він був милостивим до нас і відвернув біду. З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України у всіх храмах Київського Патріархату під час усіх богослужінь додаватимуть молитву: «Господи Боже наш, душ і тіл наших Лікарю, що не хочеш смерті грішних, милостиво споглянь на рабів Твоїх і відверни згубну смертоносну хворобу, що на нас насувається, не дай загинути нам до кінця через гріхи наші, але до покаяння наверни нас, зі сльозами молимось Тобі, вислухай нас і помилуй». На прохання вірних у церквах відправлятимуть й інші моління за зцілення хворих, служитимуть молебні до святителя і чудотворця Миколая, великомученика й цілителя Пантелеймона, преподобного Агапита Печерського, лікаря безвідплатного.

Закликаю на всіх Боже благословення, нехай милосердний Господь відверне від нас свій праведний гнів, дарує всім духовне і тілесне здоров’я для плідної праці на благо нашої неньки України, її щасливого майбутнього.

01 листопада 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо