Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи

ПАCХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос воскрес!

Дорогі брати і сестри!

«Цей день, його ж створив Господь,
радіймо і веселімось в нім» (Пс. 117:24)

Христос воскрес!Цими словами промовляє до всіх нас сам Бог через Свого пророка Давида, взиває і свята Церква, щоб у цей день, світлий празник Воскресіння Христового, ми наповнили наші серця радістю, співаючи величну пісню, яка возноситься до небес.

В історії немає більшої події, ніж Воскресіння Христа. Воно є джерелом і основою нашої віри, надії і любові та надихає нас новим, християнським життям. Воскресіння Христове – це найбільший доказ правдивості Христової науки, це найпевніший доказ Божественності Ісуса Христа, це найсильніше запевнення нашого майбутнього воскресіння. І хто буде так вірити і жити за тою вірою, той спасений буде, а хто не повірить – осуджений буде (Мк. 16:16).

Сьогодні Воскресіння Христове святкує весь видимий і невидимий світ. «Христос воскрес!» – співають ангели на небі. «Воістину воскрес!» – відповідають християни на землі. У цих двох коротких словах полягає сенс усієї нашої віри. Святий апостол Павло навчає: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Якщо б Христос не воскрес, Він залишився  для людства великим, праведним, святим Учителем і Проповідником, але не був би для нас Усемогутнім Богом. Але ж Він воскрес – і радість наша вічна. Якщо ж хтось виголошує «Воістину Христос воскрес!» і не вірує в загальне воскресіння мертвих – той неправдомовець, бо одне виголошує устами, а інше має в душі.

Якщо Христос воскрес – отже і ми, хоч і помремо, але, безперечно, воскреснемо. Ми повинні безмежно дякувати Господу за те, що Він Своїм воскресінням із мертвих утверджує в нас віру і  в майбутнє воскресіння, в наше безсмертя. Якщо нам відомо, що і після смерті ми будемо жити, а в призначений Богом час воскреснемо, то у нас повинен скластися правдивий погляд на наше життя і  призначення. Якщо людина безсмертна і свого часу її померле тіло воскресне, тоді для кожного із нас стає зрозумілою мета земного життя: воно є підготовкою до життя вічного. Тому ми не даремно працюємо і чинимо добро. Наші діла підуть за нами у вічність і там ми одержимо нагороду за свої подвиги на землі.

Христос визволив нас не тільки від тілесної смерті, а й від смерті духовної, тобто від гріха. Гріх завдає людині не менше страждань, ніж тілесна смерть. Ми добре знаємо, як люди страждають від власних і чужих гріхів. Страждання від гріхів продовжується у потойбічному житті, у пеклі – в місці перебування грішників.

Христос Спаситель Своїми стражданнями, особливо в Гефсиманському саду і на горі Голгофі, переміг гріх  і цим визволив нас від гріха. Тепер Він як Бог і Переможець гріха прощає гріхи людям, які каються. Ось чому апостол Павло разом із пророком Осією взиває: «Смерть! Де твоє жало? Де твоя перемога?» (1 Кор. 15:55; Ос. 13:14).

Найголовнішою проблемою теперішнього людства є проблема духовності. Без віри в істинного Бога і без Церкви Христової не може бути правдивої духовності. Без віри у Воскресіння Христове і любові тяжко жити на землі. Саме тому сьогодні люди у своїй більшості довіряють Церкві, бо тільки в Ісусі Христі бачать своє спасіння.

Надія на Бога, на Його любов, на Божу правду, на вічне життя дає нам благодатну силу перемагати всі труднощі та страждання, які нас постійно супроводжують. Нам треба вірити і любити, боротися і працювати, відстоювати національні інтереси та йти назустріч одне одному і не втрачати надії на краще майбутнє.

Нині, радіючи і прославляючи воскреслого Спасителя, серцем і душею наближаймось до Нього. Із жінками-мироносицями низько вклонімось Йому (Мф. 28:9). Разом з Іоаном Богословом щиро вірмо Йому (Ін. 20:8). І разом з апостолом Петром полюбімо Його (Ін. 21:15). Складаючи молитви Воскреслому Христові, благаймо Його, щоб Він послав людству духовне оновлення, дарував Свою силу творити добро і благословляв би всіх нас Своїм миром. Щоб ті, від яких залежить наше майбутнє і майбутнє наших дітей, були перейняті духом Христової любові та подбали не лише про свій добробут, але про Україну, її людей. Нехай злагода і спокій запанують у наших християнських сім’ях і родинах.

Дорогі брати і сестри! Цими святковими великодніми днями від усієї душі вітаю  вас зі святом Воскресіння Христового. Зичу вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Володимира Бондаря, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю благословення Божого, мудрості й терпіння в їх відповідальному служінні  Богові і своєму народу.

Нехай Господь Ісус Христос береже нас у мирі, єдності та любові, благословить і наш український народ невдовзі об’єднатись у Єдину Помісну Православну Церкву і посісти належне нам місце у світовому Православ’ї.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

29 березня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо