Передруки за рубриками

Консисторія

Митрополит Михаїл

Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Передруки

ДЛЯ ЗЦІЛЕННЯ ДУШІ Й ТІЛА. Тростянецькому храму Святої Трійці – 365

Для зцілення душі й тіла

...Зітхаючи й покректуючи, засмальцьований паровоз пригальмував у Ківерцях, висадивши на перон літню жінку з дитиною в інвалідному візку. Ці двоє приїхали з далекої російської глибинки у невідомий Тростянецький храм на Волині, аби врятувати дівчинку від каліцтва. Їй наснився дивний сон, у якому голос радив звернутися до образа Божої Матері, що в Тростянці. 

Зворотний шлях потяг долав як на крилах. У затишному купе дівчинка знову й знову показувала бабусі, як вона навчилася ходити, а жінка чи не всю дорогу стояла на колінах, дякуючи Богові за невимовну радість... 

Це одна серед багатьох історій зцілень, що сталися у Тростянецькому Свято-Троїцькому храмі, у якому й знаходиться чудотворний образ Божої Матері. Щодня віряни приїжджають сюди на прощу звідусіль. Щодня наповнюють серця цілющою енергією та оптимізмом. Щодня тут сходить благодатне сонце і зігріває теплом наші душі.

Слово «одигітрія» у перекладі з грецької – «провідниця». Це один із найбільш поширених типів зображення Богоматері з Немовлям. За переказами, таку ікону вперше написав євангеліст Лука. Про появу ж «Одигітрії» у Тростянці (так само, як і про її автора) майже нічого не відомо. Краєзнавці припускають, що, імовірно, образ незнаний автор написав ще у XV столітті на чотирьох липових дошках. А вже в XIX-му його помістили у важкий дубовий кивот (це така прикрашена шафка чи засклена полиця для ікон). 1889 року образ був поновлений Іваном Маркевичем, про що свідчить відповідний напис, а 2007 року реставрований у Волинському краєзнавчому музеї художником-реставратором Ларисою Обухович.

Гадають, що саме для цієї чималих розмірів (85,8 х 118,5 см) реліквії і звели 1648 року Свято-Троїцьку церкву, а назву лишили на згадку про три дерев’яні храми, що були в Тростянці доти. І що до будівництва святині були причетними не хто інші як князь Адам Гулевич та його донька Галшка Гулевичівна...

 Тисячі вірян схиляли голови перед іконою у подячній молитві за зцілення від важких хвороб, за родинне благополуччя. Поряд з образом Божої Матері знаходиться лик великомучениці Варвари, що мироточить, та ще кілька древніх ікон. Усі вони знайшли прихисток під куполом Тростянецького храму.

Церква будувалась і як оборонна споруда. Про це нині нагадують широкі мури та бійниці у них.

Храм свято берегли впродовж віків, але час невблаганно робить свою невдячну справу і руйнує навіть надміцну споруду. 

На початку 2010 року прибув у Тростянець новий настоятель – отець Сергій Ледвовк. Він одразу помітив, що церква потребує негайної реставрації: цегла вилущується, дах протікає, повсюди грибок і сирість. Священик звернувся до парафіян із проханням долучитись до збереження вікової реліквії. 

І хоча статки вірян невеликі, все ж вдалося на сьогодні реставрувати фасад і покрівлю Божого дому.

Під час робіт несподівано віднайшли потаємне підвальне приміщення, у якому зберігалося церковне начиння й... останки людей. Старожили розповідають, що під час війни деякі люди сюди ховалися від бомбардувань, тож, мабуть, були засипані шаром ґрунту... 

Тоді й виник задум відремонтувати цей підвал і зробити там музей. Окрім церковної атрибутики, там мали знайти своє місце сторінки історії села та парафії, що і сталося влітку 2012 року. 26 серпня митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив новостворений парафіяльний музей у підземеллі храму Святої Трійці с. Тростянець Ківерецького деканату. Освячення проведено після Божественної Літургії та хресного ходу (Тростянецьку чудотворну ікону Пресвятої Богоматері наша єпархія особливо вшановує у неділю перед Успінням Богородиці).

Тепер, коли музей відкрито, кожен зацікавлений може ознайомитися з його експонатами, помолитися за людей, які тут загинули й останки яких належно поховано.

…Коли Господній знак у сні й наяву веде до ікони Божої Матері в Тростянецький храм для зцілення, то, віримо, завжди збиратиме для творення світлих справ на прославу Всевишнього.

27 червня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо