Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Послання

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
високопреосвященнійшого Михаїла, архієпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос народився!
Дорогі брати й сестри!

Знову настало свято Різдва Христового, і знову ми повертаємося серцем до тієї ночі, коли перед здивованими пастухами, які пасли свої отари поблизу Вифлеєма, де у вертепі лежало Боже Немовлятко, з’явився ангел і сповістив їм про священну подію: «...Я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2:10–11).

Про яку радість благовістив ангел і кому вона сповіщається? Ангел сказав, що радість буде всім людям. Значить, усім народам, у тому числі українському.

Різдво Христове навіки з’єднало людину з Богом. Син Божий просвітив затьмарений людський розум світлом істини, дарував людям благодатні сили для боротьби з гріхом, пробудив у їхній совісті Божественну істину. Він і тепер взиває до нас: «Люди, любіть один одного, як Я полюбив вас».

Син Божий, Господь наш Ісус Христос народився від Пресвятої Діви Марії, став Людиною, щоб визволити нас від гріха, прокляття і смерті. Визволення від гріха і смерті називається спасінням. Таїнство спасіння починається зі смирення. Воно народжує покаяння і приводить до віри – віри живої, дієвої, а не мертвої. Цей процес діє від Різдва Христового по сьогодні й буде тривати до Другого пришестя Христа.

Церква Христова покликана здійснювати в земному житті наслідок Боговтілення. Спасіння треба розуміти як подолання в нас, людях, схильність до гріха, як наше очищення до стану святості і як перемогу життя над смертю. Спасіння в такому розумінні не могло здійснитися людськими силами. Для цього потрібне було пришестя у світ Бога.

З Христом ми з’єднуємося вірою – через духовне народження в таїнстві Хрещення, від води і Духа Святого. Сутність істинної віри полягає в повній довірі Богу. Якщо ми заглибимось у своє особисте життя і проаналізуємо його, то побачимо, що часто не довіряємо Богові, а довіряємо людям або собі. І ця недовіра Богові, як правило, призводить до відсторонення від Бога і як наслідок до духовної смерті.

Ми, християни, на жаль, у переважній більшості живемо так, ніби Всевишнього не існує, ніби Він не має ніякого відношення до наших дій, слів і думок; ніби не буде Суду Божого; ніби ми можемо приховати наші злі вчинки, слова й думки. Недовіра Господеві призводить до того, що люди перестають довіряти одне одному – як у сім’ї, так і в суспільстві. На цьому ґрунті виростають усілякі розділення і протистояння. Треба всім усвідомлювати, що гріх завжди розділяє, а лише любов єднає.

Різдво Христове нагадує нам про безмежну любов Бога до Свого творіння, до людей, заради спасіння яких Він зійшов з неба і став Людиною. Подумаймо, для чого ми живемо і якими дорогами ходимо? Віра в Бога закликає нас боротися зі злом і насамперед з гріхом у самому собі, любити своїх батьків, свою сім’ю, свою Батьківщину.

Святкуючи Різдво Христове, Церква нагадує нам про те, що Творець ніколи не залишав і тепер не залишає світ у цілому та кожну людину зокрема без своєї любові й опіки. Свято Різдва Христового повинно зміцнювати в наших серцях віру в те, що «так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16).

Народжений Спаситель сповістив людству, що земне життя – це сходинка до вічного життя. Це благовістя дає натхнення людині на земні труди і допомагає їй переборювати життєві труднощі.

У ці святкові дні так і хочеться серцями й устами повторювати ангельську пісню: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2:14). Разом з ангелами ми урочисто прославляємо Господа за Його безмежну любов, за принесену Ним на землю радість.

Сердечно вітаю всіх вас, дорогі браття і сестри, з цим великим та радісним християнським святом і Новим роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божого благословення і помочі у вашій повсякденній праці.

Щиросердечно вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Володимира Войтовича, весь депутатський корпус, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад із різдвяними та новорічними святами. Молитовно бажаю мудрості, єдності й допомоги Божої у служінні своєму народові.

Подякуймо Господеві нашому Ісусові Христу, Який народиився у вифлеємських яслах, за Його благодіяння торік і просімо у молитвах благословення, миру, добробуту й злагоди нашій Українській Православній Церкві та матері Україні на наступаючий Новий рік.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський
28 грудня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо