Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Документи Послання

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
високопреосвященнійшого Михаїла, архієпископа Луцького і Волинського, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Христос народився!
Дорогі брати й сестри!

Нині все сповнилося радістю:
Христос народився від Діви.
(Стихира на Різдво Христове)

Такими богонатхненними словами закликає нас Христова Церква зустрічати Різдво Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. Цю надзвичайну подію щороку ми святкуємо з великою радістю та духовним піднесенням. Бо немає більшого щастя, як жити з Богом і насолоджуватися Його вічною славою і благодаттю. В цій дивовижній події міститься радість не лише одного юдейського народу, серед якого народився Христос, але для всіх племен і народів світу.

Нині свята Церква згадує той час, коли Ісус Христос, Син Божий, народившись від Пресвятої Діви Марії, зійшов з Неба на землю, щоб нас возвести на Небо, щоб духовно відродити людство, визволити його від гріха та смерті й дарувати вічне життя.

Різдво Христове – це свято любові й миру. Що звело Бога з Небес на землю? Любов! Що змусило Творця Всесвіту ввійти в лоно Пречистої Діви Марії і народитися як Немовля від Свого ж творіння? Любов! Що привело Безсмертного до ганебної смерті на хресті? Любов! Святий Іоан Богослов свідчить: «Так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3, 16).

Ми зобов’язані наслідувати любов Христову до наших ближніх. «Це є заповідь Моя, щоб ви любили один одного, як Я полюбив вас» (Ін. 15, 12). Без любові до ближнього християнин не може називати себе учнем Христовим. Небо є місцем вічної любові. До Неба всі ми покликані, бо Спаситель приготував там місце для нас (Ін. 14, 3). Ми дійсно потрапимо до Царства вічної любові, якщо тут, на землі, житимемо в мирі, будемо однодумними у вірі й християнській любові як діти Єдиного Бога – брати і сестри во Христі.

Різдво Христове навіки з’єднало людину зі Всевишнім. Тому ми й виголошуємо: «З нами Бог!». Христос народився, щоб побудувати Царство Боже, тобто Царство духовне, де живуть любов, а не ненависть, правда, а не кривда, милосердя, а не жорстокість, мир, а не ворожнеча, святість, а не гріх. Син Божий втілився і зійшов на землю, щоб дарувати людям благодатні сили для боротьби з гріхом.

Народження Спасителя є великою і незбагненною таїною, недосяжною не тільки для людей, а й для ангелів, бо й ангели дивуються, як Невидимий став Видимий, Неосяжний став Осяжним, Безтілесний став Тілесним (1 Тим. 3, 16). Але хоч подія Боговтілення недосяжна для людського розуму, вона відкриває кожному віруючому серцю, що з нами Господь і ми з Господом.

Ми нині радіємо, бо втілений Син Божий відкрив нам тайни життя світу і людини, сповістив людству, що земне життя – це сходинка до життя вічного. Це благовістя дає натхнення людині на земні труди і допомагає їй долати житейські труднощі. Тож славімо Небесного Спасителя, Який є джерелом нашої невимовної радості. Нехай свято Різдва Христового, коли Небо єднається і торжествує із землею, зміцнить духовну радість усіх нас навколо нашого древнього міста Києва в єдиній Помісній Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

У це велике християнське свято, свято миру і любові, подякуймо Творцеві за всі ласки, даровані нам торік і просімо благословення Всевишнього на подальшу нашу працю в ім’я утвердження Єдиної Православної Церкви і розквіту української держави.

Улюблені в Господі брати і сестри! У цей святковий день вітаю всіх вас із Різдвом Христовим і Новим 2012 роком. Бажаю всім доброго здоров’я, Божого благословення і помочі у вашому повсякденному житті, а світло вифлиємської зірки нехай завжди просвітлює наші віруючі серця, щоб ніяка темрява не торкнулася наших безсмертних душ.

Щиросердечно вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Володимира Войтовича, весь депутатський корпус, луцького міського голову Миколу Романюка, голів районних державних адміністрацій, міських, сільських і селищних рад із різдвяними та новорічними святами. Молитовно бажаю мудрості, єдності, відповідальності й допомоги Божої у служінні нашому народові.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.

Христос народився! Славімо Його!

З ласки Божої + Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський

23 грудня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо