Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Проповіді

Народжуйте «у вірі й любові»

Проповідь митрополита Луцького і Волинського Михаїла, виголошена 7 квітня в соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ковелі на завершення Божественної Літургії з нагоди храмового празника.

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Слава Ісусу Христу! Зі святом всіх поздоровляю!

Вшановуєм подію Благовіщення Пресвятої Богородиці сьогодні.

Із самого початку Книги Буття ми пізнаємо, як Господь створив світ. Пізнаємо, як Господь створив людину. Пізнаємо про перший недобрий вчинок людини – порушення заповіді не споживати плід із дерева добра і зла. Суть була не в самому плоді. Суть була в порушенні або дотриманні самої заповіді. Бо Господь створив людину, наділяючи її свобідною волею вчиняти так, як вона бажає. Не змушував її робити те, що людина не хоче робити. Але, оберігаючи її від недобрих вчинків, дарував заповідь. Як говорять богослови, перші заповіді писано на скрижалях серця людини. Це заповіді совісті. Пізніше ми читаємо Священне Писання, пізнаємо про Десять Заповідей, які дарував Господь Мойсею.

Але вертаючись до моменту гріхопадіння, бачимо, що людина не дотрималась однієї заповіді лише – споживання плоду із дерева пізнання добра і зла. Все було в Раю: безтурботне, щасливе життя, в якому не було місця ні гріху, ні смерті, ні болячкам, ніяким матеріальним проблемам... Людина все, що хотіла, те мала. Але диявол спокусив людину одним питанням: «А чи правду сказав Бог?». І людина спокусилася. А в чому спокусилася? Засумнівалася. Сумнів, який вона поклала на своє серце, спонукав її до дальших вчинків. До бажання спробувати, а чи правду сказав Бог? А якщо я з’їм, то що буде? А може, і нічого не буде? А можливо, і нічого не зміниться?

Наслідки цього сумніву ми знаєм. Бо однією людиною гріх увійшов у світ, а з гріхом увійшла смерть. Увійшли скорботи. Увійшли труднощі. І Господь карає людину за порушення цієї заповіді. До чоловіка говорить, що «в поті лиця твого будеш їсти хліб», а до жінки, що «у болях будеш народжувати дітей». І ми відчуваєм наслідки цього гріха і до сьогодні. Чоловіки в поті лиця трудяться для того, щоби забезпечувати свою сім'ю, а жінки в стражданнях народжують. Ось до чого доводить сумнів. Ось до чого доводить порушення однієї, найменшої заповіді.

Але Господь, Який створив цей світ, створив і людину, залишає їй надію на спасіння. Не забуває, не відвертається. Залишається з людиною до кінця. Спонукає Його на це велика любов. Тому, що Сам Бог є любов. Любов до світу, любов до всього тварного.

І ось наступає мить, про яку ми сьогодні говоримо, що це Благовіщення, блага звістка. В чому суть цієї благої звістки? Суть цієї благої звістки – у сповненні слів Самого Творця, що прийде Спаситель, народиться і викупить людей від гріха, прокляття і смерті. Поневірянням було серед жінок, якщо вони не народжували, бо кожна жінка вважала, що вона має народити оцього Спасителя. Що через неї настане спасіння всього людства. І тому та, яка не народжувала, несла на собі ярмо безпліддя.

Господь же більше говорить: жінка «спасеться через народження дітей, якщо буде у вірі й любові та святості з цнотою» (1 Тим. 2:15). Це діє до сьогодні. Ми всі прагнемо Царства Небесного. Але Господь дає шляхи, дає пораду, як можливо праведно прожити християнське життя, щоби наслідувати Царство Небесне. Різний є шлях: скільки людей, стільки доріг до Царства Небесного. Але є поради жити праведно, жити по-християнськи. І є порада для жінок. І тому сьогодні, якщо ви вважаєте, що у вас недостатньо добрих справ, народжуйте дітей «у вірі й любові та святості з цнотою» – і попадете в Царство Небесне. Здається, так просто. І одночасно як це складно!

Але складно це для розуму. Бо ми вважаємо, що народжена дитина цілком і повністю нами керована. Воно ще не народилося, а ми вже знаєм стать. Воно ще не прийшло в цей світ, а ми вже знаєм, де воно буде жити, де вчитися, що ми йому перепишем, коли воно виросте великим. Забуваючи, що це індивідуум, це особистість, яку приводить у світ Сам Бог. А ми – тільки це джерело, через яке проявляється вода. Так, ми – це джерело, через яке проявляється життя. Але самим життям є і життя дає – Христос. І тому сьогодні жіноче свято. І проста порада для жінок: народжуйте «у вірі й любові»! І будьте щасливі в материнстві, будьте щасливі в своїх муках... Як просто і як складно одночасно!

Тому блага звістка для Пресвятої Богородиці – це блага звістка для кожного з нас, блага звістка для жінки, яка має народити, блага звістка для християн, які в цій події бачать народження Ісуса Христа, прихід Його в світ, Його страждання, Його воскресіння і дарування нам життя вічного. Тому і таке близьке для нас ось це християнське свято, яке ми називаємо Благовіщенням Пресвятої Богородиці. Тому, що в цьому суть життя, в цьому сенс і зміст. Зміст життя земного, зміст і ціль життя вічного, життя майбутнього. Тому ми сьогодні вшановуємо, звичайно, в першу чергу Пресвяту Богородицю, Якій архангел благовістив про народження Ісуса Христа.

До речі, як цього архангела звати? Правильно, архангел Гавриїл. І зображають його як? З чим його зображають у руках? Зауважте, от підійдете до ікони і зауважте, як зображається архангел Гавриїл. Тому є церковна традиція, і вона в Луцьку існує: ми на Благовіщення кожній жінці даруєм квітку на Всенічному Богослужінні. Тому, що її Господь сподобив народжувати життя, дарувати життя іншим. Тому, що Господь жінку благословляє на народження, на її втілення земне – народження дітей. І тому сьогодні, вітаючи усіх вас зі святом, я бажаю, щоб Господь кожну жінку сподобив материнства, дарував дітей. Слово сім’я (сім «Я», сім особистостей): чоловік, жінка і п’ятеро дітей – це справжня українська сім’я. І не думайте, і не хвилюйтеся, чим кормити ваших дітей: Господь їх буде всіх кормити. Хіба ті хати, яких ви набудували, в них живуть ваші діти? Один із тисячі. Тому, що кожен далі формує своє життя, вчиться, одружується і має свій шлях. Тому робіть те, що від вас залежить, і моліться. А далі Господь управить на щасливу долю кожної людини і кожної сім’ї.

Тож я закликаю на всіх вас Боже благословення, хай сім’ї ваші будуть кріпкими, повними, повноцінними, а ви радійте і будете щасливі – не тільки в своїх дітях, а й у своїх правнуках. Хай Боже благословення сьогодні спочине на всіх вас, а Господь милість і благодать дарує кожній сім'ї й кожній жінці.

Слава Ісусу Христу!

09 квітня 2014 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо