Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Відеотека

«Не вбивай!»

Чому Бог допускає вбивства? У яких випадках людина порушує заповідь «Не вбивай!»? Коли Церква не засуджує страту і як ставиться до посягання на життя заради Батьківщини? На ці та інші запитання відповідав голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко у черговій передачі «Що каже священик». В ефірі обласного телебачення програма вийшла 7 лютого.

Життя – найбільший дар Бога, підкреслив о. Віталій. Тому лише Творець вирішує, коли слід припинити земне буття людини. Ніхто не повинен насмілюватися присвоювати собі Божественне право.

А вбивства й інші злочини Господь допускає, щоб не порушити вільну волю людини, створеної на образ і подобу Всевишнього. А також, аби зло спрямувати на добро.

За словами душпастиря, заповідь «Не вбивай!» застерігає від багатьох видів посягань на духовне і тілесне життя інших людей і самого себе. Це будь-який злочинний вплив на особу і злочинна бездіяльність: аборти, несправедливе судочинство, бійки, недобрі поради, посібництва, недопомога в біді, шкода здоров’ю, виснаження підлеглих працею, шкідливі звички. І зрештою: «Усякий, хто ненавидить брата свого, є людиновбивця; а ви знаєте, що нiякий людиновбивця не має життя вiчного, що в ньому пере­бувало б» (1 Ін. 3:15).

Щодо смертної кари, яка була передбачена в Старому Заповіті, голова інформаційно-видавничого центру єпархії сказав таке: страта – велике зло. Воно має допускатися лише тоді, коли це єдиний засіб зупинити численні вбивства і злочини. За винесення таких вироків перед Богом дадуть відповідь і судді, і влада, і народ (якщо державний устрій є демократичним).

Відповідаючи на запитання, як Церква розцінює вбивство заради Батьківщини, о. Віталій відзначив важливість наміру людини: що вона робить, чому вона це робить, заради чого вона це робить. Бо коли йде війна і треба захищати своїх ближніх, то таке вбивство можна зрозуміти: «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15:13).

«Що каже священик» – це спільний проект єпархіальної телестудії «Собор» (головний редактор Андрій Гнатюк) і Волинської обласної державної телерадіокомпанії (генеральний директор Ольга Куліш). Ведуча цієї щомісячної передачі – Світлана Павлова.

Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо