Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Відеотека

У пам’ять про «Небесну сотню»

Сьогодні, в неділю 5-ту Великого посту, митрополит Луцький і Волинський Михаїл відправив чин заснування храму й поставлення хреста в Луцьку, на П’ятницькій гірці, у сквері біля колишнього кінотеатру «Батьківщина». Церква Великомучениці Параскеви-П’ятниці на честь загиблих героїв Майдану постане на місці, де колись був Божий дім, присвячений цій угодниці.

Учасники служіння прибули сюди хресним ходом від кафедрального собору Святої Трійці. З владикою служило соборне духовенство, співав архієрейських хор «Оранта», молилися студенти Волинської православної богословської академії. У відправі взяли участь: голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт, міський голова Микола Романюк, перший заступник голови облради Олександр Пирожик, фундатори спорудження святині родини Киричуків та Ковальових, громадськість.

У своєму слові високопреосвященний зауважив: «Ми ще не до кінця помінялися і не до кінця стали іншими, але те, що ми перед собою розкрили правду, які ми і якими хочемо бути, – це результат жертовності цих дітей Авеля, героїв „Небесної сотні“». Також митрополит зазначив, що храм матиме два свята, престольне і відпустове: перше 10 листопада, в день пам'яті великомучениці Параскеви-П’ятниці, а друге – 19 лютого, в один із днів розстрілу героїв Майдану.

За документами, ще у 1580-х роках тут була церква Великомучениці Параскеви-П’ятниці. У середині XVIII ст. вона вже не числиться у джерелах (напевно, занепала). Нова П’ятницька капличка постала у 1883 році з ініціативи луцького Хрестовоздвиженського братства. Проіснувала до 1947 року, коли більшовики розібрали її. На цьому місці згодом спорудили фонтан, під ним – громадську вбиральню. Але чимало лучан продовжували називати цю гірку  П’ятницькою. Тобто сьогоднішня подія є другим відродженням храму Великомучениці Параскеви-П’ятниці в Луцьку.

Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо