Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Відеотека

«Людино, хто ти є?» – митрополит Михаїл про форму та зміст посту

На Вечірні з чином прощення 22 лютого в луцькому кафедральному соборі владика звернув чільну увагу на поняття самовизначення і правдолюбства.

«Даремно згадувати ім’я Боже, коли немає дії. „Віра без діл мертва“. Піст – це не те, що я їм, як і скільки. Важливо не їсти ближнього свого! Можна не вживати м’яса, а кожен день скандалити в квартирі, сваритися, бити в церкві поклони, мовчки лягти спати, а всім казати „я пощуся“», – повідав громаді митрополит.

Щодо цього високопреосвященний зауважив: часто люди виконують ряд речей, «бо так треба», тобто не надають їм правильного значення. Він закликав кожного бути відвертим перш за все перед собою: «Людино, хто ти є? Християнин, який ти є? Ти осіняєш себе хресним знаменням механічно чи ти згадуєш розп’ятого Ісуса Христа, Його шлях і страждання, все, що пройшов Він, аби навернути тебе до Бога?»

З амвона того вечора лунало чимало запитань і кожне з них заслуговувало на відповідь – перш за все кожного самому собі. «Недостатньо ходити щонеділі до церкви і вчасно поститися. Якщо немає любові у серці твоєму, якщо ти не можеш простити, то даремне все решта. Ми ж просимо у Бога простити нам провини наші, „як і ми прощаєм винуватцям нашим“. Треба навчитися любити і шанувати людину, яка поряд із вами, вашого ближнього, таким, яким він є. Тоді ми по-справжньому зможемо полюбити співгромадян і Україну, тоді ми воістину є учні Христові».

Владика Михаїл звертається до кожного з нас: «Що я повинен змінити в собі й житті моєму?». Церква закликає прийняти піст як особливі дні, що сприяють покаянню і вираженню добрих почуттів. «Згадаймо слова Йоана Золотоустого: „Ті, що постилися, і ті, що не постилися, – звеселіться сьогодні!“. Тобто відчуття радості Паски. Хто як може – у кожного свій подвиг і своє обмеження».

Особливо переконливо звучала історія про те, як до старого і немічного Йоана Богослова прийшли новонавернені християни, котрі хотіли почути від нього про Господа й отримати поради. Що ж їм відповів угодник? «Діти, любіть одне одного», – всього лише декілька слів. Здивованим вірянам святий додав: «Оце навчіться – і зрозумієте все решту».

«До чого закликають нас ці слова? – звернувся до парафіян митрополит Луцький і Волинський. – Не просто до прощення, а переосмислення, усвідомлення, хто ти в цьому світі, ким ти себе уявляєш, що ти чиниш і куди ти рухаєшся».

Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо