Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Відеотека

У ВПБА провели міжнародну конференцію (додано відео)

«Християнська традиція Київської Русі» – тема науково-практичної конференції, що проходила 19 травня у Волинській православній богословській академії з нагоди 1000-ліття упокоєння рівноапостольного князя Володимира Великого.

Під час наукового заходу дали оцінку концепції «русского мира», яка сьогодні пропонується очільниками Російської Православної Церкви та її представниками в Україні.

Учасниками заходу, зокрема, були: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, завідуюча відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАНУ Людмила Филипович, провідний науковий співробітник цього інституту Олександр Саган, професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська, викладачі ВПБА, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, чимало інших учених із різних куточків України та з-за кордону, студенти.

Наукове зібрання розпочалося із пленарного засідання в актовому залі академії. «Враховуючи агресію на Сході України нашого північно-східного сусіда, ми бачимо, що це має не тільки військовий характер. У нас хочуть вкрасти історію, назву “Русь” та надбання нашого державотворення, культури, освіти, літератури, які пов’язані з Київською Руссю. Ми повинні дати гідну відповідь, показати достоїнство Київської Русі, велич князя Володимира, дати належну оцінку теорії “русского мира”», – так у вступному слові повідомив вибір тематики конференції отець ректор.

Митрополит Михаїл наголосив: у зв’язку з теорією про те, що князь Володимир Великий народився поблизу с. Будятичі Іваничівського району, єпархія ініціювала археологічні розкопки. Нові знахідки, окрім письмових джерел, підтверджують її.

З вітальними словами та доповідями також виступили гості й науковці ВПБА. Вони висловили свої міркування щодо християнізації Київської Русі, маніпуляцій ідеєю «русского мира», особливостей богословських традицій Київської митрополії до її входження в Московський Патріархат та ін.

Науковець із Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Диба представив збірку своїх праць «Батьківщина святого Володимира», що підтверджують згадану теорію.

У перерві між пленарним та секційними засіданнями підписано угоду про співпрацю між Волинською православною богословською академією та Національною академією наук України.

Завершилась конференція підбиттям підсумків та прийняттям резолюції.

За матеріалами заходу видано збірник, який можна придбати у ВПБА (Луцьк, Градний узвіз, 5).

Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо