Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Турійський деканат

Парафія Преподобної Параскеви Сербської с. Дольськ Турійського деканату відзначає своє 10-річчя. Світлина інформаційної служби єпархії
З НАГОДИ 10-РІЧЧЯ

Парафія Преподобної Параскеви Сербської с. Дольськ Турійського деканату відзначила своє 10-річчя. Святкову Божественну Літургію очолив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, із ним співслужили декан протоієрей Микола Даньків, настоятель протоієрей Богдан Мрицак, інше духовенство.

За Богослужінням архіпастир виголосив проповідь про храм Божий. Він зазначив, що церква – місце благодаті Святого Духа, відображення небесної Церкви на землі, місце спільної молитви.

Після традиційного хресного ходу навколо храму владика вручив о. Богдану орден Архістратига Михаїла. Також за значний вклад у розвиток Церкви орденом Володимира Великого відзначено жертводавця Віктора Тимошука, благословенною грамотою – депутата райради Олександра Шилка.

17 листопада 2011 р.
Anna-lykov.at.ua – сайт парафії Праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці, що в Лукові Турійського деканату
ВІДКРИЙТЕ НОВИЙ САЙТ

В інтернеті з’явилося представництво парафії Праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці, що в Лукові Турійського деканату. Про це інформаційній службі єпархії повідомив настоятель священик Олександр Добровольський.

На сайті є не тільки історична довідка про селище і храм, традиційні проповіді чи бесіди (про Різдвяний піст і його особливості, наприклад), а й жваві, дотепні статті на важливі, а то й болючі теми, як-от: «Поклоніння ідолу грошей», «Що робити, коли ви втратили близьку людину», «Вставай! Разом спробуймо за допомогою Божою долати випробування». Тут можна подискутувати на форумі, переглянути фотогалерею, залишити свої прохання про молитву. Тож набирайте адресу: Anna-lykov.at.ua.

13 грудня 2010 р.
Храм Різдва Пресвятої Богородиці в с. Ружин Турійського деканату. Світлина Юрія Павлюка
ДУХОВНЕ БАГАТТЯ РУЖИНА

Учора, в сиропусну, прощену неділю, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив новозбудований храм Різдва Пресвятої Богородиці в с. Ружин Турійського деканату. Разом із владикою чин освячення, святкову Божественну Літургію і хресний хід навколо церкви відправили декан протоієрей Микола Даньків, настоятель парафії священик Олег Гремалюк та інші священнослужителі.

Попередній Різдво-Богородичний храм у Ружині, дерев’яний, але на кам’яному підмурівкові, було зведено ще 1787 року на кошти поміщика Людвіга Вільги. Простояв він до 1944-го. Дім Божий спалили німці, а камінням із фундаменту мостили дорогу.

Відтоді церкви в селі не було, та за останніх чотири роки ружинці спорудили нову, теж Різдво-Богородичну. Збирали гроші всією громадою, та найбільше постаралися голова сільради Григорій Римарчук, член Національної комісії зв’язку України Петро Семерей (колишній ружинець). Їх владика нагородив орденами Миколая Чудотворця, ще одинадцять добродійників – благословенними...

15 лютого 2010 р.
Хресний хід у Києві. Світлина прот. Віталія Собка
ТОРЖЕСТВО КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ

28 липня – день рівноапостольного великого князя Володимира і свято Хрещення Руси-України.

У Патріаршому Володимирському соборі відправили Божественну Літургію, після якої відбувся велелюдний хресний хід до Володимирської гірки, де височить пам’ятник хрестителю нашого народу. На чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом урочиста хода усіх єпископів, близько 1500 священиків, дияконів і 15 тисяч мирян Української Церкви (дані сайта Cerkva.info) пройшла бульваром Шевченка, вулицею Володимирською, повз стіни Софії Київської та Золотоверхої Михайлівської обителі. Протяжністю, кількістю учасників хресний хід перевершив усі попередні церковні заходи в столиці. Під монументом рівноапостольному Володимирові було звершено молебень...

30 липня 2009 р.
КРАЩИМ СЕРЕД МОЛОДІ

На честь Дня молоді, що відзначатиметься невдовзі, Турійська районна державна адміністрація вшанувала кращих молодих людей – по двоє від кожної сільради. З-поміж інших вибір випав на настоятеля парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Миляновичі священика Володимира Пирога, його паніматку Ярославу та настоятеля Різдво-Богородичної громади с. Ружин священика Олега Грималюка. Їм було вручено цінні подарунки.

26 червня 2009 р.
ВІРОЮ І МОЛИТВОЮ

Цими днями на Турійщині відзначили 65-ті роковини визволення району від гітлерівців. У с. Миляновичі святкування відбулися біля пам’ятника слави. Зібралися ветерани Другої світової, які громили ворога у лавах Червоної армії, та воїни-афганці. На прохання організаторів заходу настоятель місцевої парафії Покрови Пресвятої Богородиці священик Володимир Пиріг відслужив панахиду і виголосив проповідь. Він наголосив, що вистояти у тій страшній війні допомагала віра і молитва багатьох українців.

21 червня 2009 р.
Архієпископ Михаїл перед пам’ятним знаком депортованим холмщакам. Світлина прот. Віталія Собка
ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ
(оновлено)

Духовенство нашої єпархії взяло участь у заходах з нагоди Дня Перемоги. В обласному центрі архієпископ Луцький і Волинський Михаїл став учасником урочистої ходи від Театрального майдану до міського Меморіалу. Тут після мітингу-реквієму на честь героїв Другої світової війни владика поклав квіти до пам’ятних знаків і відправив заупокійні літії біля центрального обеліска та монумента жертвам депортацій. З архієреєм співслужили канцлер протоієрей Микола Цап, обласний і луцький міський декан протоієрей Іван Семенюк, декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецкар, ректор духовної семінарії протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний та інші священнослужителі.

«Бережімо незалежність України в мирі, порозумінні й любові, – закликав присутніх архієпископ Михаїл. – Щоб жертва наших батьків, які поклали своє життя у тій страшній війні, які були депортовані, репресовані людоненависницькими режимами того часу, не була для нас даремною»...

12 травня 2009 р.
НА РІК НОВИЙ, НА РІК БОЖИЙ

28 листопада 2008 р.

Церковний календар на 2009 р., виданий настоятелем Покровської парафії в с. Миляновичі Турійського деканату священиком Володимиром Пирогом. Світлина прот. Віталія СобкаСьогоднішній розвиток поліграфії розкриває широкі можливості для благовістя. Навіть окремі парафії мають змогу публікувати свої видання – якщо не газети чи журнали, то принаймні календарі. Наприклад, громада Святого Йоана Хрестителя в с. Прилуцьке Ківерецького деканату на 2008 рік видала листівку-календарик із видом свого храму. А на рік 2009-й Покровська парафія с. Миляновичі Турійського деканату випустила перекидний настінний церковний календар. У ньому наведено свята й присвятки, зазначено пости, престольні празники всього благочиння. Особливо приваблює місцевих читачів, що на звороті кожної сторінки йде розповідь про минуле села і його релігійне життя від ХVI ст. Вміщено старі світлини, на яких селяни можуть упізнати своїх родичів, сфотографованих біля церкви. Ідеться в календарі й про духовне сьогодення Милянович.

Настоятель громади священик Володимир Пиріг розповів нашій прес-службі, що частину інформації було запозичено з публікацій районної газети «Народне слово», дещо додано й нового. Це він та...

28 листопада 2008 р.
ПОКРОВСЬКІ УРОЧИСТОСТІ
(оновлено)

20 жовтня 2008 р.

Під час освяти монумента «Синам єдиної України» у с. Маяки Луцького районного деканатуСвято Покрови Пресвятої Богородиці віддавна особливо шанується українським воїнством. Тож і цього року 14 жовтня було насичено різноманітними подіями, які так чи так стосувалися духовності й війська.

Того дня єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив монумент «Синам єдиної України» у центрі села Маяки (історична назва – Княгинінок) Луцького районного деканату. За радянських часів тут стояв пам’ятник «Воїну-визволителю». Він мав деяку мистецьку вартість, тож його зберегли і доповнили іншими елементами. Таким чином скульптор Ірина Дацюк створила нову композицію. Вона зображає вояка Української повстанської армії та солдата Червоної армії – не як супротивників, а як борців за волю Батьківщини (її у композиції символізує матір з дитятком). Увінчує монумент святий хрест...

20 жовтня 2008 р.
ОЗНАКА ВІЧНОГО

17 жовтня 2008 р.

Новозбудований храм Покрови Пресвятої Богородиці в с. Маковичі Турійського деканатуУ Маковичах на Турійщині, селі, що налічує заледве 70 дворів, – донедавна церкви не було. Тепер же тут два храми. Обидва збудовано останнім часом і обидва Покровські. Річ у тім, що коли переважна більшість громади взялася зводити добротну, цегляну церкву Київського Патріархату, прибічники ж Московського – поставили поруч, за кільканадцять метрів, дерев’яну, розібравши стару покинуту хату. Тепер і в одних, і в других престольний празник на Покрову, тож, либонь, молитвами Богородиці у селі нема релігійної ворожнечі – ні між парафіянами, ні між священиками.

Мурували дім Божий три роки, переважно за пожертви односельців, хоча були й меценати, як-от луцький міський голова Богдан Шиба. І ось днями єпископ Луцький і Волинський Михаїл прибув до Макович освятити престіл та саму священну споруду, дев’яту УПЦ КП...

17 жовтня 2008 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-46
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо