Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

ІЗ КОЗАЦЬКИХ МОЛИТОВ
(оновлено)

Храм Зачаття святого Йоана Хрестителя в с. Тишковичі Нововолинського деканату. Світлина Данила Зінкевича

Час невблаганний, і дедалі менше залишається на нашій землі давніх церков. Тим приємніше, що 6 жовтня храму Зачаття Йоана Хрестителя в с. Тишковичі Нововолинського деканату виповнилося 175 літ. Але це за одними відомостями. За іншими – куди більше. Небайдужі парафіяни на чолі з настоятелем священиком Михайлом Лагуняком зібрали цікаві дані про минувшину свого храму.

Першу церковцю в цьому селі, дерев’яну, під солом’яною стріхою, поставили ще у ХV столітті, можливо, в 1452 році, за гроші володимирського землянина Мішки. Вона називалась на честь Зачаття Предтечі. Церковця згоріла (нині на тому місці стоїть хрест), але з полум’я вдалося врятувати кілька ікон, що перетривали потім багато віків. Другу, вже муровану Йоанозачаттівську церкву спорудили, ймовірно, на початку XVIII століття на кошти обозного війська запорозького Григорія Черняка. З ним у Тишковичах поселилися й рядові козаки. За іншою версією, будівничим цього Божого дому був козацький полковник Іван Черняк, родич Григорія. В усякому разі, фундатор не дожив до завершення будівництва і його поховали у крипті під вівтарем. А пані Чернякова, полька і католичка, передала храм уніатам.

Рід Черняків довго, до 70-х років XIX століття, володів Тишковичами і був благодійником храму. Історичні перипетії не раз змінювали його конфесійну належність. Коли ж у 1834 році церква перейшла до Православ’я, попередні власники, покидаючи її, спалили парафіяльний архів. Оскільки прямі докази давності храму таким чином було втрачено, цю останню дату стали вважати найранішою документальною. Хоча, звичайно ж, храм у Тишковичах далеко старіший, принаймні на сто літ.

Хоч би там як, але нещодавно громада відсвяткувала цю дату. Стараннями колишнього тишковця Степана Заянчковського видано парафіяльний календар. На празник прибув архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, нововолинський декан протоієрей Стефан Фульмес, усі священнослужителі благочиння. Вони і настоятель церкви-ювіляра о. Михайло, якого архієрей нагородив того дня золотим наперсним хрестом, відправили Божественну Літургію. Владика промовив до вірних, наводячи приклади із життя Йоана Предтечі. Разом з усією громадою молилися голова Іваничівської районної ради Людмила Лазаренко та голова Грядівської сільради, до якої належать Тишковичі, Микола Бородчук.

09 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо