Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЗРОСТАТИ З ЄВАНГЕЛІЄМ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. Світлина Сергія Дубинки

«Очистити свою душу та з чистим серцем бути завжди готовим до зустрічі з Богом», – закликав архієпископ Луцький та Волинський Михаїл у недільній проповіді під час учорашньої Літургії у луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

Кожен з нас душею і розумом турбується про своє сьогодення, – зазначив владика. Ось тому ми, щоб у духовній радості зустріти Пасху Христову, намагаємось очиститись від гріхів за допомогою Сповіді. Хтось робить це автоматично, хтось – із глибоким переконанням та вірою у кращі зміни в подальшому житті, а ще інші – щоб очистити свою душу від численних гріхів. За словами архієрея, це і є ті три сходинки, які ведуть нас до духовного зростання. Кожен з нас бачить себе на одній із них, однак головне для нас – не зупинятися на цьому нелегкому шляху.

Високопреосвященний також зазначив, що багато хто йде до храму не для того, щоб очистити свою душу, а щоб позбутися проблем. Ось тут ми піддаємось диявольській спокусі, бо уподібнюємось до тих, котрі і 2000 років тому йшли до Христа не для того, щоб почути Слово Боже, а подивитись на «шоу». Побачити щось нове та цікаве: як оздоровлюються хворі, як воскресають мертві. Так і Спаситель говорить: «Люди ці шанують Мене устами, серце ж їхнє далеко від Мене» (Мк. 7:6).

Наголошуючи на необхідності духовно зростати, архієпископ Михаїл, зокрема, зазначив: багато хто вважає, що раніше було більше святих, бо такий був час. Але часи й випробування завжди однакові, бо людина у своїй сутності не змінюється. «Якби змінилася людина в своїй сутності, то Євангеліє було б сьогодні неактуальним. Тоді б сказали: це вчення підходить лише на 200-300 років... Але ж ми читаємо його, і немовби це про кожного з нас написано», – підкреслив владика. Тож змінюються лише технічний прогрес та соціальний устрій. Все інше стале: любов – ненависть, правда – обман, добре слово – погане слово, цнотливість – перелюбство...

Насамкінець архіпастир закликав учасників Богослужіння не забувати: всі християни без винятку можуть і мають можливість досягти святості. В Божому задумі людина живе, духовно удосконалюючись. Тому, не зважаючи на різні випробування на життєвому шляху, треба завжди мислити, приймати мудрі рішення, жити згідно з Євангелієм.

15 березня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо