Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

СЛАВА СТРАСТЯМ ТВОЇМ!

Загальноміський Страсний хресний хід у Луцьку. Світлина Леоніда Максимова

Сьогодні в Луцьку відбувся загальноміський Страсний хресний хід. Процесія пройшла від Замкового чоловічого монастиря Архангелів вулицями Кафедральною, Братковського, Лесі Українки до кафедрального собору Святої Трійці з 12-ма зупинками (стояннями), що відображають останні події в земному житті Христа.

Щороку у Страсну п’ятницю в обласному центрі проводять таку ходу. Але цьогоріч архієпископ Луцький і Волинський Михаїл не тільки ніс великого хреста, символічно повторюючи страждальну дорогу Спасителя. Архієрей ішов ще й із невеличким хрестом-ковчежцем, де вміщено частинки мощей невідомих святих і, найголовніше, дрібну частку того животворчого древа, на якому було розп’ято Месію. Цю велику святиню передав нашій Церкві благодійник, який попросив не зазначати його ім’я.

Зі Святого Передання про хрест Господній відомо, що за дорученням рівноапостольного царя Константина та стараннями його благочестивої матері рівноапостольної Єлени в Єрусалимі, на Голгофі, у IV ст. було віднайдено три хрести. Коли їх прикладали до померлого, змогли визначити, на якому саме розп’яли Ісуса: від одного з них покійник ожив, тобто той хрест дав життя, і його назвали животворчим. Відтоді святиня маленькими частинками розійшлася по всьому світу.

Із владикою Михаїлом співслужили канцелер протоієрей Микола Цап, декан протоієрей Микола Нецькар, ректор Волинської духовної семінарії (ВДС) протоієрей Ігор Швець, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, духовенство Троїцького собору, луцького міського деканату, капелани обласного центру. Також взяли участь ченці й черниці місцевих монастирів, викладачі й вихованці ВДС, мешканці міста.

На завершення страсного хресного ходу в соборі владика виголосив проповідь, акцентуючи на тому, що жертва, яку Господь здійснив заради нашого спасіння – то ціна нашого викуплення від гріхів, нашого народження, приходу у світ. Тому Бога ми повинні любити більше, ніж самих себе, більше, навіть, ніж своїх дітей. Бо написано: «Хто любить батька свого чи матір свою, той недостойний мене» (Мф. 10:37). «А як часто батьківська любов є сліпою щодо дітей. Даючи їм все необхідне для життя, ми забуваємо про одне, найголовніше: не даємо знання духовного, того, що веде людину до справжнього щастя», – зазначив високопреосвященний.

Архіпастир закликав постійно пам’ятати про страждання Христа, які Він переніс заради любові до нас, постійно роздумувати над цією жертвою, не тільки у Велику п’ятницю.

02 квітня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо