Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«МИ – З ХРИСТОМ»

Прес-конференція Патріарха Філарета для волинських ЗМІ. Світлина Ярослава Близнюка

Учора, в другий день першосвятительського візиту до нашої єпархії, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет дав прес-конференцію для місцевих ЗМІ.

На запитання, чому Патріарх щороку приїздить до Луцька на Зелені свята, первосвятитель відповів: «Бо це мій обов’язок як Патріарха, так, як відвідували апостоли засновані ними церкви. А нагода для відвідання Луцька – храмове свято кафедрального собору Святої Трійці. Я радію духовному піднесенню, вірі волинян».

«Як Ви ставитесь до того, що держава втручається у церковні справи?» – запитали Патріарха. На це владика Філарет відповів: «Нині держава не втручається у церковні справи. Ось за радянської влади – втручалась у кожний крок. Тепер ми – свобідні, я можу порівнювать. І за це маємо дякувать Богу, що Церква свобідна. В Україні державна влада допомагає Церкві, про що свідчать оті понад три тисячі храмів, збудованих на місці зруйнованих. Адже це і відведені земельні ділянки, і багато чого іншого. А те, що політики намагаються використовувати Церкву – то ми не хочемо. Київський Патріархат стоїть над партіями – над усіма. Але ми не байдужі до політичних партій. Якщо вони за Україну – ми молимося за них. Самі ж не втручаємося в політичний процес».

Чи триває діалог між УПЦ Московського та Київського Патріархатів за нової влади? – цікавилися журналісти. Не діалог, а підготовка до діалогу, – підкреслив Патріарх. – Але й це вже досягнення. І наше бажання діалогу не припиняється. Нині готується чергова зустріч. Але Москва дуже стурбована – не становищем Київського Патріархату (всі соціологічні опитування виявляють нашу перевагу), а станом Московського Патріархату в Україні. В УПЦ МП уже значна частина священнослужителів схиляється до автокефалії, українізовуються проповіді, служби. Тому цих людей у Москві називають «легкими націоналістами». Тому Московська Патріархія чинить спротив діалогу.

Цими днями у Москві перебуває Вселенський Патріарх Варфоломій. Як це може відбитися на Київському Патріархаті? На це запитання первоієрарх нашої Церкви відповів так. Підспудні протистоянння між Москвою та Константинополем були давно. І ми раді, що вони тепер знаходять порозуміння. Але сьогодні РПЦ зрослася з державною владою Російської Федерації, яка хоче поглинути Україну, РПЦ ж їй у цьому допомагає. Вселенська Патріархія не хоче псувати стосунків з Московською через Україну, тому й не визнає нашої автокефалії. Нам треба ще потерпіти. Прийде час – Господь благословить. Для нас важлива не єдність з Москвою чи Константинополем, а з Христом. А що більше потрібно?! Ми ж – із Христом.

25 травня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо