Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

ЦЕ МОЖЕ ПОВТОРИТИСЯ

Хресна хода до колишньої луцької тюрми. Світлина Леоніда Максимова
Цими днями в Україні й зокрема на Волині відбулися жалобні заходи з нагоди чергової річниці початку війни.

Учора на луцькому міському меморіалі разом із архієпископом Луцьким і Волинським Михаїлом, віце-канцлером протоієреєм Олександром Безкоровайним, деканом Свято-Троїцького собору протоієреєм Миколою Нецькаром та іншим духовенством молилися представники державної влади й громадськості. Присутні возносили до Бога благання за упокоєння жертв гітлеризму. Високопреосвященний звернувся до присутніх із проповіддю, в якій сказав: «Людська гордість, відсутність любові породила цей день скорботи. Це день, коли треба думати, до чого може призвести гріх, нелюбов, – до величезної трагедії. Згадувати цей день треба обов’язково, бо історичні події мають властивість повторюватися. Сьогодні дехто, зміцнивши м’язи, хоче випробувати свої сили. А це призводить до того, що народи плачуть над могилами. Тому я бажаю, щоб мир, порозуміння, а найбільше – любов була між нами. Хай ця любов Христова єднає нас, хай ця любов панує серед нас».

Цього ж дня духовенство кафедрального собору на чолі з о. Миколою взяло участь у церемонії перепоховання 314 радянських військовополонених (бранці померли 19411942 року в таборі «Штат лаґ», який розміщувався на території замку Любарта). Священнослужителі відправили чин похорону на луцькому меморіальному комплексі жертвам фашизму, що на Гнідавській Гірці. Тут їх і поховали в тридцятьох домовинах.

Сьогодні громадськість Луцька, як і щороку, молитовно пом’янула жертв сталінізму: 23–24 червня 1941 року декілька тисяч в’язнів міської тюрми без суду і слідства були розстріляні як небезпечні для радянської влади. Владика, священнослужителі обласного центру, міський голова Богдан Шиба та інші посадовці, представники патріотичних партій і організацій, прості віруючі різного віку пройшли хресним ходом від собору до Замкового Свято-Архангельського чоловічого монастиря, де в часи війни розміщувалася згадана в’язниця. Тут до них приєналися ченці обителі на чолі з намісником ігуменом Святополком (Канюкою), а дорогою, біля католицького Петро-Павлівського собору – єпископ Римсько-Католицької Церкви Маркіян Трофим’як із вірними.

Після панахиди владика Михаїл звернувся і до тих, хто прийшов помолитися на цьому скорботному місці, і передусім до тих, хто не прийшов. Не будьмо байдужі до своєї минувшини, до пам’яті про своїх предків, закликав архієрей. Бо історія може повторитися. «Нові завойовники прийдуть у ваші домівки і вас спіткає трагічна доля ваших прадідів. Це може статися значно раніше, ніж ми собі гадаємо. Тому будьмо згуртовані й молімося за примноження любові поміж нас і поміж усіх людей», – сказав високопреосвященний. Насамкінець владика підкреслив, що загиблі у луцькій тюрмі в перші дні війни оголошуються місцевошанованими святими Волинської єпархії, бо загинули вони за Вітчизну, за ближніх своїх, а, як сказано в Біблії, «немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ів. 15:13).
23 червня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо