Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

ЗІ СТІЙКІСТЮ У ВІРІ

Храм Великомучениці Параскеви-П’ятниці в Чернігові. Світлина інформаційної служби єпархії
10 листопада архієпископ Луцький і Волинський Михаїл відвідав Чернігівську єпархію з нагоди 20-річчя відродження парафії Великомучениці Параскеви-П’ятниці в обласному центрі. З цієї нагоди в однойменному храмі архієрей очолив святкову Літургію. Офіційний сайт Чернігівської єпархії Cerkva.in.ua, повідомляє, що з ним співслужили єпископи Чернігівський і Ніжинський Іларіон, Вишгородський Агапіт (керуючий справами Київського Патріархату), секретар єпархії протоієрей Роман Кіник, настоятель протоієрей Мирон Баран і місцеве духовенство.

Церква Параскеви-П’ятниці – найдревніша святиня Чернігівщини, датована XII століттям. Це перший у місті Божий дім, де звершували Богослужіння українською мовою.

Після Служби владика Михаїл виголосив проповідь про особливе значення цього храму. Насамперед наголосив на тому, що він є не просто Божим домом, а духовним центром усієї Сіверщини. Незважаючи на нелегку історію, йому вдалося не тільки вистояти, а й лишитися визначним осередком українства. Навіть ті, хто був за знищення Церкви, згодом надавали кошти для відновлення святині й вимагали чіткого дотримання усіх технічних моментів, зазначив архіпастир. «А це означає, – підкреслив високопреосвященний, – що люди йдуть до храму не тільки під великі розмальовані куполи, не перед величчю архітектурного генія схиляють голову, а натхнені любов’ю до ближнього, до свого краю, найперше воліють зустрітися з Богом».

Владика також зауважив, що відтоді як він покинув Чернігівську єпархію, де певний час був правлячим архієреєм, відбулися відчутні зміни: громада не тільки чисельно не зменшується, а навпаки, збільшується. «Я радію вашій стійкості, – зазначив архіпастир. – Тішуся тим, що церковка не змогла вмістити усіх охочих, які, покинувши свої земні справи в будній день, прийшли розділити разом з нами духовну радість Божественної Літургії. Це свідчить лише про те, що цей храм побудований на міцній вірі та великій любові».

Як інформує Cerkva.in.ua, завершилося святкове Богослужіння молебнем до великомучениці, архіпастирі дали інтерв’ю місцевому телебаченню і радіо, у якому розкрили сутність свята й відповіли на запитання журналістів.

Цього ж дня ієрархи відвідали інші храми Чернігова та помолилися за упокоєння душі спочилого єпископа Никона (керуючого єпархією до 2002 р.) біля його усипальниці у храмі Мучеників і сповідників Михаїла, князя Чернігівського, та боярина його Феодора, чудотворців.
12 листопада 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо