Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ХАЙ БОГ УРОЗУМИТЬ

Храм у с. Кам’янка Донецької єпархії. Світлни з сайта Cerkva.dn.ua
Насторожливі новини надходять із Донеччини. Як інформує офіційний сайт Донецької єпархії, днями парафія Вознесіння Господнього в с. Кам’янка Тельманівського району зазнала рейдерської атаки. Представники УПЦ Московського Патріархату разом із деякими бізнесменами Донецька влаштували незаконні збори від імені місцевої громади Київського Патріархату щодо її «переходу» в УПЦ МП. За традиційним сценарієм таких лжезборів, який, як здавалося, вже відійшов у минуле, чимало його учасників були не місцевими жителями, а привезеними для цієї потреби. На частину ж місцевих чинився тиск. Приміщення охороняли працівники СБУ, які не хотіли впустити духовенство Донецької єпархії Київського Патріархату на чолі з архієпископом Сергієм (Горобцовим). Лише після активного протесту та звернення до правоохоронних органів їм вдалося туди потрапити. Але перереєстрація громади проти бажання більшості її членів усе ж може статися. Людей змушують переходити з УПЦ КП під юрисдикцію УПЦ МП, їм погрожують кримінальні елементи. Частина парафіян вимушені забарикадуватись у своєму храмі. Вони побоюються не тільки за церкву, але й за своє здоров’я, навіть життя. Члени парафіяльної ради на чолі з настоятелем архімандритом Христофором та активні парафіяни одноголосно висловилася за те, що Вознесенська парафія с. Кам’янка була і залишається вірною Київському Патріархату. На заклик Донецької єпархії УПЦ КП допомогти розібратися у цьому питанні влада демонстративно не реагує. Ситуація навколо Вознесенської парафії залишається напруженою.

У зв’язку з цим архієпископ Сергій (Горобцов) звернувся до Президента України з проханням захистити громадські, релігійні та майнові права вірних Київського Патріархату, розслідувати цей інцидент і не допустити захоплення й інших Божих домів за такою ж схемою.

Прес-службу Волинської єпархії уповноважено довести до відома позицію із цього питання архієпископа Луцького і Волинського Михаїла. Очільники України заявляють, що їм «усі конфесії рівні та рідні», а деякі представники влади на місцях вчиняють чергову дію, яка свідчить про зовсім інше: рідною для них є тільки Московський Патріархат, якому сприяють усіма законними й незаконними засобами.

Наголошуємо: ця спроба церковного рейдерства на Донеччині може стати поштовхом, який швидко зруйнує той крихкий мир між православними обох юрисдикцій, який великими зусиллями священнослужителів і мирян наших Патріархатів установився останнім часом. Якщо негайно не зупинити беззаконня, це може перелитися в нову хвилю колотнечі за храми й монастирі по всій Україні, зокрема на Заході, дестабілізувати загальнополітичну обстановку в країні у цілому й посилити амбіції тих політичних сил, які прагнуть розколоти державу на Схід і Захід. Президент України Віктор Янукович повинен не допустити цього й притягнути до відповідальності всіх винних.

Як відомо, Церква на кожному Богослужінні молиться «за владу і військо». Але є й інша, додаткова молитва: за ворогів. Саме її – за врозумлення деяких представників державної влади і силових структур – закликаємо всіх посилити в цей тривожний час. Тож владика Михаїл закликає священнослужителів Волинської єпархії прийняти скорботу духовенства й мирян Донеччини як власну біду й під час відправи Літургій (на потрійній єктенії) звертатися до Всевишнього з таким проханням:

«Із святим Стефаном взиваємо до Тебе, Милостивий Господи: не вважай за гріх ворогам нашим, що ненавидять і кривдять нас, але з великих щедрот Твоїх наверни їх до покаяння і помилуй їх. Нас же від усякого зла захисти і спаси від намірів ради їх лукавої та підступів всесильною Твоєю правицею, молимось Тобі, Всемогутній Царю, скоро вислухай і милостиво помилуй».
09 грудня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо