Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПАМ’ЯТЬ ПРО ПОДВИЖНИКА

У Камені-Каширському відкривають пам’ятний знак почесному громадянинові міста протоієрею Феодосієві Крестецькому. Світлина з сайта Volyn.com.ua

Минулого місяця в Камені-Каширському урочисто відкрили пам’ятний знак почесному громадянинові міста протоієрею Феодосієві Крестецькому (автор Ірина Дацюк). Хоч душпастир доволі давно пішов із цього світу, краяни й досі сповнені добрих згадок про священика.

Він служив за часів нової хвилі комуністичних гонінь на Церкву. Однак у тих вельми складних умовах зумів не тільки зберегти від руйнування й закриття храм Пророка Іллі в райцентрі, а й відродити його – і стіни, і громаду. Був хорошим проповідником, до нього тягнулися люди. Є свідчення лікарів, і вони прозвучали того дня на велелюдному мітингу, що після молитов отця хворі з тяжкими діагнозами одужували.

Церковна влада помітила й належно пошанувала великий авторитет священика серед парафіян, ревну працю на Божому винограднику. Його було призначено благочинним Камінь-Каширського й Любешівського районів, удостоєно нагород. Одначе, як розповідає декан протоієрей Володимир Мицько, коли на початку 90-х о. Феодосій ініціював перехід богослужінь у своєму храмі на українську мову (залишаючись у Московському Патріархаті), то, хоча мав підтримку вірян, не отримав благословіння архієрея. Ставлення до священика-патріота з боку церковноначалія відтоді охололо. Відомо також: частину своїх заколядованих коштів він таємно передавав на облаштування храмів Київського Патріархату.

Тому коли 2008 року міськрада вирішила за пожертви спорудити пам’ятний знак на честь незабутнього душпастиря біля храму, де він служив, УПЦ МП виступила проти цього. Через те барельєф розмістили на центральній площі, яка носить ім’я Феодосія Крестецького, а це неподалік храму Святителя Миколая Чудотворця Київського Патріархату. Співбраття з МП не побажали освятити монумент, тож зробив це клірик поблизького храму УПЦ КП священик Микола Козаченко.

На велелюдному мітингу виступили, зокрема, міський голова Василь Бондар, депутат міськради Віталій Нестерук, меценат Анатолій Сверба, а також дочка о. Феодосія Олена Картава.

Увечері ж у міському парку і старі й малі зібрались на перегляд фільму про дорогого священика «Велич духу» (автор сценарію і режисер Віталій Нестерук, оператор Андрій Куницький).

Усе того дня було гарно, піднесено, урочисто. Шкода тільки, що ці заходи не стали прикладом міжправославного єднання у цьому поліському місті.

08 жовтня 2011 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо