Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРАВИЛЬНЕ РІЗДВО

Протоієрей Віктор Пушко

Головний редактор єпаріальної радіостудії «Благо» протоієрей Віктор Пушко став гостем програми «Сімейний формат» на радіо «Луцьк» (ведуча Ірина Кунинець) на тему «Все про Різдво». Слухачі мали змогу довідатися про справжнє християнське святкування Народження Спасителя. Акцент його полягає, за словами о. Віктора, не в приготуванні страв та біганині по магазинах, а в очищенні душі, для чого й існує Різдвяний піст. Кульмінацією цієї внутрішньої підготовки є Святвечір, коли після Богослужіння в храмі уся родина збирається за столом, співає колядок. Різдво – це тихе сімейне торжество, без зайвої суєти й шуму, наголосив душпастир. На це свято треба брати участь у Богослужінні, молитві, колядуванні тощо. Саме ж колядування – дуже гарна традиція, у якій можуть брати участь і великі й малі. Навіть якщо до храму зайде людина, що має духовні сумніви, то почувши колядки у виконанні всієї громади, може звільнитися від гірких думок і разом з усіма прославляти Бога.

Багато людей приділяють надмірну увагу другорядним, а то й зовсім хибним речам. Щодо дванадцяти страв, які, мовляв, мусять бути на столі, священик відповів: «Головне не те, що на столі, а те, що на серці». Кажуть, нібито до хати першим повинен зайти колядувати обов’язково хлопець. Однак неважливо, хто це буде, – чи хлопець, чи дівчина, головне, щоб вони були щирими. Разом з тим дуже важливо, щоби батьки правильно розтлумачили дітям суть колядування. Бо коли вони посилають їх «заробляти якусь копійку», то це травмує дітей, які не можуть розібратися: чи це прославляння Бога, чи заробляння грошей.

За цим святом ідуть інші: Собор Пресвятої Богородиці (особливе шанування Діви Марії), святого Василя, Водохреще, з якими теж пов’язано багато народних та церковних традицій, які переплелися. На Василя, так, як і на Різдво, готуються до Святвечора, на столі має бути кутя й коливо, розділене між усіма членами сім’ї. На Водохреще, а також у його переддень, здійснюється чин великого освячення води. Це символ того, що Христос охрестився в ріці Йордан і тим освятив усі води й весь зовнішній світ. Хто живе у містах, то для освячення помешкання має звернутися до священика, а в селах духовенство саме відвідує й освячує кожну домівку.

Отець Віктор побажав усім відчуття справжнього свята, милості та благодаті Божої.

16 січня 2012 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо