Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Ви не праві, владико!

Митрополит Іларіон (Алфеєв)

Проректор з науково-дослідницької роботи Волинської православної богословської академії (ВПБА) священик Володимир Вакін піддав критиці позицію провідного ієрарха РПЦ щодо значення Вселенського собору.

Днями під час круглого столу в цьому закладі на тему «Соборноправність Православної Церкви й актуальність скликання VIII Вселенського собору» о. Володимир звернув увагу присутніх на слова митрополита Іларіона (Алфеєва) з його книги «Православие»: «Нередко различие между Западной и Восточной Церквями видят в том, что в Западной Церкви высшая власть сосредоточена в руках Римского папы, тогда как в Восточной она принадлежит Вселенскому собору. Это понимание не соответствует исторической действительности. Вселенские соборы никогда не являлись высшим органом власти в Православной Церкви».

Проректор ВПБА, який є кандидатом богословських наук, прийшов до висновку: «Один із вищих очільників Московського Патріархату принижує рішення і значення Вселенського собору й водночас вивищує значення собору Помісного». Адже всі класичні підручники з церковного права свідчать про постулат Священного Передання, що Вселенський Собор є вищим органом управління Православної Церкви, який поширюється на всі Помісні Церкви. Без цього консолідуючого чинника Православ’я приречено на хаос. В його устрої не може бути першості однієї Церкви. Це притаманно тільки Римсько-Католицькій Церкві, до організаційної схеми якої останнім часом прагне керівництво РПЦ.

Також о. Володимир зупинився на процедурі голосування на можливому Соборі: «Була пропозиція приймати рішення не одностайно, а більшістю голосів. Але Російська Православна Церква заявила, що погодиться брати участь тільки якщо будуть приймати рішення консенсусом».

Така позиція РПЦ показує, що думку митрополита цієї Церкви, висловлену в його книжці, ніяк не можна вважати випадковістю.

20 травня 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо