Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Любов як храм

16 листопада 2014 р. Храм Великомучениці Параскеви-П’ятниці с. Соснина Іваничівського деканату. Світлина інформаційної служби єпархії

Учора у церкві Великомучениці Параскеви-П’ятниці с. Соснина Іваничівського деканату освятили новий престіл і розписи. Чин освячення та Божественну Літургію чолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

У проповіді владика зазначив, що любов є справжнім, а не вдаваним почуттям, якщо видно її плоди. «Любов – не споживання, а жертовність: любити дітей – жертовність, любити державу – жертовність, любити храм – жертовність… Любов відродить, любов примирить». Прагнення парафіян відродити цей храм теж є ознакою любові. І відновлення миру – також зовнішня дія нашої внутрішньої любові до ближнього.

Насамкінець високопреосвященний вручив нагороди за активну працю на церковній ниві: заступник голови районної ради Юрій Мазурок удостоєний ордена Великомученика Юрія Переможця, ордена Архістратига Михаїла – Олександр Малашко та Ярослав Рицай (за його кошти придбано у храм усі світильники, зокрема два панікадила), митрополичих благословенних грамот – багато парафіян.

З архієреєм служили: священики Іваничівського та Нововолинського деканатів, настоятель парафії протоієрей Володимир Конопко.

Божий дім у цьому селі (раніше називалося Бискупичі Шляхетські) споруджено 1781 року за кошти поміщика Харевича як уніатський (але діяв лише як православний). Він цікавий з архітектурного погляду: зведений у поєднанні елементів українського бароко з класицизмом, 1880 року дещо змінений у псевдоруському стилі. В 1960-му церкву закрили, спершу приміщення використовували як комору, довгі роки вона стояла бездоглядною й нищилась. У комуністичної влади був намір висадити її в повітря, але цього не зробили тільки через надто міцні мури (при вибуху могла б постраждати контора колгоспу). Дзвони й високохудожні царські врата було забрано до луцьких музеїв.

Із початком демократизації група православних домоглась визнання цих напівруїн пам’яткою архітектури. Щойно відновлена українська держава навіть виділила кошти й фахівців на реставрацію. Багато потрудилась і сама громада. 19 грудня 1993 року у відродженій святині вперше відслужили Літургію. А вже в січні наступного парафія перейшла у Київський Патріархат, тож нині відзначає 20-річчя цієї події.

У 2000-му було розписано вівтар, а цього року вдалося завершити розпис усього храму (автори Юрій Синько зі співробітниками).

Разом із громадою молилась голова сільради Марія Синюк.

17 листопада 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо