Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

«Ми православні, бо правильно славимо Бога!» – владика Михаїл

1 березня 2015 р. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Світлина інформаційної служби єпархії

Про поняття «православ’я», суть і значення сповідання нашої віри розповів митрополит Луцький і Волинський Михаїл у проповіді в 1-шу неділю Великого посту – Торжества православ’я.

1 березня архіпастир очолив Божественну Літургію в кафедральному соборі Святої Трійці, на завершення якої відслужив молебень Торжества православ’я. З ним правили декан протоієрей Микола Нецькар та інше духовенство.

«Як заповідав Ісус Христос, проповідували апостоли і навчили отці Церкви», – саме таким, каже керуючий єпархією, є правильне славлення Бога. Високопреосвященний нагадав і про батьків кожної людини. Адже це перші, хто навчає нас віри, хто на руках приносить нас до храму, вчить, як хреститися, причащатися, підходити до ікон. При цьому він у черговий раз наголосив на важливості дотримання п’ятої Божої заповіді – шанування батьків. «Ми повинні бути впевнені в своїй вірі, не говорячи про догмати, про богослів’я і все інше. Хоча б на основі навчання від батьків ми повинні приймати цю віру, яка надає сенс земному нашому життю», – зазначив архіпастир.

Неділя Торжества православ’я – свято, встановлене в 1-шу неділю Великого посту на спомин подій Константинопольського собору 843 року, який остаточно затвердив іконошанування в Православній Церкві. У постанові собору говориться, що честь, яку віддаємо святим іконам, стосується не дошки, а зображеного на ній святого лику, що молитовне шанування належить першообразу. Тобто, вшановуючи ікону, ми вшановуємо небесного покровителя і молитвеника, зображеного на ній. Учення про ікони було завершенням формулювання православних вірувань, заснованих на Божественному Одкровенні, вченні апостолів, переданні святих отців. Тож ми святкуємо перемогу Православної Церкви над усіма єресями, які виникали в її середовищі. Тому нинішнє свято отримало назву «Торжество православ’я».

Окрім цього, митрополит привітав керівника служби протоколу Управління єпархії, клірика Троїцького собору протодиякона Ярослава Місюка із сорокаріччям, побажав многих літ та Божої ласки. Із благословіння Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета владика Михаїл вручив о. Ярославу орден Святого князя Володимира Великого ІІІ ступеня та закликав і надалі трудитись на ниві Української Православної Церкви Київського Патріархату.

02 березня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо