Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Викладач ВПБА пояснив «протиріччя» в словах апостола Павла

Священик Андрій Хромяк

Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, на прохання газети «Волинь нова» розтлумачив уривок із Першого послання до коринф’ян щодо догоджання Богові чи чоловікові/дружині.

Читач зателефонував у редакцію: «Ви пишете про любов, сім’ю... Церква ж схвалює подружнє життя, то як зрозуміти заклик: „Хочу, щоб ви безклопітними були“. Мається на увазі – не одружувались». Тобто, йдеться про це місце в Біблії: «А я хочу, щоб ви були без турбот. Hеодружений турбується про Господнє, як догодити Господевi; а одружений турбується про мирське, як догодити жiнцi. Рiзниця є мiж заміжньою i дiвицею: незаміжня турбується про Господнє, як догодити Господевi, щоб бути святою i тiлом i духом; а замiжня пiклується про мирське, як догодити чоловiковi» (1 Кор. 7: 32 – 34)».

Для християнина в цих словах нема ніяких протиріч, – відповідає о. Андрій, який є кандидатом богословських наук, – оскільки тут апостол Павло пропонує для людей два шляхи спасіння своєї душі: через подружжя або через дівство. Чи людина є одруженою, чи веде самотній спосіб життя – вона може, якщо захоче, цілком присвятити себе служінню Господу.

За словами священика, жінка незаміжня (вдова) і незаміжня діва дбає про те, щоб бути святою і тілом, і духом. Але це не означає, що заміжжя для жінки є гріховним і оскверняє її тіло й дух. Цей вислів означає тільки, що зазначена дівиця чи вдова зважилася повністю присвятити себе служінню Господу. У шлюбі ж жінка не одна володіє своїм тілом, а й чоловік її, і душа її розділяється між турботами земними і небесними. Але розмови про те, який вибрати шлях для спасіння – дівство чи сімейне життя, зазвичай завжди є даремними. Кожному потрібно знайти свій шлях, просячи Бога вказати йому, що для нього краще, і звершувати своє спасіння в тих умовах, в які він поставлений Богом. Ми ухиляємося у своєму спасінні не тоді, коли вибираємо той чи інший шлях для себе, а коли відвертаємося від волі Божої щодо себе.

20 серпня 2015 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо