Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Як монахи УПЦ (МП) ламали хрест у Старому Чорторийську

14 серпня 2002 р. Монахи УПЦ (Московського Патріархату) та підбурені ними інші фанатики «Русского міра» несуть викидати в річку хреста. Кадр із відео з архіву архідиякона Миколи Коця.

Інформаційній службі єпархії передали відео трагічної події, яка сталася 14 серпня 2002 р. на Маневиччині.

Того дня, на свято Винесення хреста Господнього, колишній керуючий єпархією Київського Патріархату митрополит Луцький і Волинський Яків (Панчук) прибув у с. Старий Чорторийськ відправити чин заснування храму й поставлення хреста.

На завершення богослужіння святе знамення вирвали, наглумилися, поламавши його, і кинули в річку монахи УПЦ (Московського Патріархату) та підбурені ними інші фанатики «Русского міра». Вражені великим блюзнірством парафіяни Української Церкви витягли хреста, полагодили і встановили там, де пізніше постала церква Успіння Пресвятої Богородиці.

За кілька років головні фігуранти того безчинства один за одним трагічно загинули, розповів учасник відправи архідиякон Микола Коць. Ці сумні випадки не зловтішили громаду, вона постійно підносить молитви за братів і сестер по вірі й по крові, які вчинили те злодіяння.

У 2009 р. парафія вирішила ушанувати хреста на місці колишньої наруги, щоб видимий знак завжди застерігав від блюзнірства. Під проводом тоді ще архієпископа, а тепер митрополита Луцького і Волинського Михаїла новий хрест понесли тим же шляхом і встановили його саме там, де злочинці познущалися над святою річчю. Було відслужено молебень для примноження любові та викорінення ненависті й усякого зла.

22 серпня 2015 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо