Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

БОРОТЬБА ТРИВАЄ

8 жовтня 2008 р.

Корсак І. Таємниця святого АрсеніяВийшла друком нова книжка публіциста Івана Корсака «Таємниця святого Арсенія». Волинянина – про волинянина. Бо мученик Арсеній (Мацієвич) родом із Володимира (народився 1697 р.). Вихованець Києво-Могилянської академії, він був просвітником Сибіру, митрополитом Ростовським, видним проповідником свого часу і чи не єдиним із архієреїв, який твердо і непоступливо боронив права Церкви проти утисків самодержавства. У ганебний синодальний період історії РПЦ, коли главою Російського Православ’я вважалася світська особа – монарх, він не побажав присягтися імператриці Єлизаветі як главі Церкви. Коли імператриця Катерина Друга вирішила довершити залежність Церкви від світської влади конфіскацією церковних маєтностей, Арсеній, знов-таки єдиний з усіх єпископів, повстав проти цього.

Його судили, уперше – позбавивши архієрейського сану, удруге – позбавивши чернецтва. Під іменем Андрій Враль утримували в замурованій камері Равельської тюрми.

Але ще за життя й по смерті побожний люд шанував його як святого, тож канонізація нашого земляка була справою часу. Не так давно і УПЦ КП, і РПЦ проголосили Арсенія (Мацієвича) святим.

Іван Корсак талановито описує і постать цього подвижника, і його епоху, переносячи уяву читача то в розпусні покої імператриці, то під монастирські склепіння. Барвиста мова і науково вивірені факти роблять свою справу: авторові неможливо не вірити. Хочеться сподіватися, що серед читачів будуть не тільки ті, кого не треба переконувати в істинній суті російського самодержавства, зокрема щодо України й українців, а й ті, хто звик вважати Катерину «Великою». Адже боротьба добра і зла триває. Вона не закінчилася ані зі смертю владики Арсенія, ані з його прославленням, ні з поваленням пам’ятників Катерині, ані з новим їх поставленням. Боротьба добра зі злом завершиться Страшним Судом, тож нам разом з Іваном Корсаком належить сказати: «Святий мученику Арсенію, моли Бога за нас».

P.S. Книгу наразі можна придбати у луцьких магазинах «Наш край» на вул. Шевченка, «Руніка», «Дім книги», «Планета», «Знання». Іногородні з цього приводу можуть звернутися за тел. (0332) 77-01-12.

08 жовтня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо