Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ОЗНАКА ВІЧНОГО

17 жовтня 2008 р.

Новозбудований храм Покрови Пресвятої Богородиці в с. Маковичі Турійського деканатуУ Маковичах на Турійщині, селі, що налічує заледве 70 дворів, – донедавна церкви не було. Тепер же тут два храми. Обидва збудовано останнім часом і обидва Покровські. Річ у тім, що коли переважна більшість громади взялася зводити добротну, цегляну церкву Київського Патріархату, прибічники ж Московського – поставили поруч, за кільканадцять метрів, дерев’яну, розібравши стару покинуту хату. Тепер і в одних, і в других престольний празник на Покрову, тож, либонь, молитвами Богородиці у селі нема релігійної ворожнечі – ні між парафіянами, ні між священиками.

Мурували дім Божий три роки, переважно за пожертви односельців, хоча були й меценати, як-от луцький міський голова Богдан Шиба. І ось днями єпископ Луцький і Волинський Михаїл прибув до Макович освятити престіл та саму священну споруду, дев’яту УПЦ КП у районі. З ним співслужили тринадцять священиків, зокрема всі одинадцятеро душпастирів Турійського благочиння на чолі з деканом протоієреєм Миколою Даньківим, настоятель парафії священик Андрій Василишин.

У проповіді владика говорив про важливість храму як духовного осереддя села, відзначив благословенними грамотами паламаря Василя Шворака, який чимало трудиться на Божій ниві, та активного вірянина Миколу Шклярука. Про брата Миколу варто зазначити, що він добровільно взяв на себе такий церковний послух і несе його багато років: отримує у Луцьку духовну літературу – почасти безплатно, почасти за гроші – і ходить від села до села, розповсюджуючи її (часто-густо задарма). Радість першої Літургії розділили з громадою голова районної ради Орест Василишин, голова сільради Василь Давидюк, голова селянської спілки Віталій Мацьоха.

...Мине час, і забудуться чвари між православними, і стоятиме, сягаючи неба золотими хрестами, Покровська церква у Маковичах, яку освячено цьогоріч. І завжди звучатиме тут молитва «за благочестивих і повік незабутніх фундаторів святого храму цього». Бо навік – тільки щира віра, а розбрат розвіється як дим.

17 жовтня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо