Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

ПОКРОВСЬКІ УРОЧИСТОСТІ
(оновлено)

20 жовтня 2008 р.

Під час освяти монумента «Синам єдиної України» у с. Маяки Луцького районного деканатуСвято Покрови Пресвятої Богородиці віддавна особливо шанується українським воїнством. Тож і цього року 14 жовтня було насичено різноманітними подіями, які так чи так стосувалися духовності й війська.

Того дня єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив монумент «Синам єдиної України» у центрі села Маяки (історична назва – Княгинінок) Луцького районного деканату. За радянських часів тут стояв пам’ятник «Воїну-визволителю». Він мав деяку мистецьку вартість, тож його зберегли і доповнили іншими елементами. Таким чином скульптор Ірина Дацюк створила нову композицію. Вона зображає вояка Української повстанської армії та солдата Червоної армії – не як супротивників, а як борців за волю Батьківщини (її у композиції символізує матір з дитятком). Увінчує монумент святий хрест.

Владика, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, настояетль місцевої Свято-Покровської парафії протоієрей Михайло Бучак та інші священнослужителі відслужили літію по загиблих. Відтак преосвященний виголосив проповідь до численних вірян різних поколінь. Серед них був і голова сільради Ігор Ярмольський. «Незалежність легше проголосити, ніж уберегти її. Без єдності ми її не вбережем. Тож нині відкладімо всі суперечки і разом працюймо на спільне благо», – сказав архієрей.

На цьому ж наголосив турійський декан протоієрей Микола Даньків, коли освячував новий пам’ятник повстанцям в урочищі Вовчак (саме там перші розрізнені загони об’єдналися в ядро УПА). Служили священики Локачинського, Володимирського, Нововолинського й Турійського деканатів. Прийшло й приїхало близько трьох тисяч людей (у районі того дня оголосили вихідний), зокрема голови облдержадміністрації Микола Романюк, райдержадміністрації Василь Мазурик, районної ради Орест Василишин. Проте частина присутніх прибула, схоже, не молитися за спокій душ героїв: деякі захопилися мітинговщиною – кожен за свою політичну силу й проти іншої. Тож отець Микола мусив охолодити гарячі голови: «Покійникам потрібні ваші молитви, а не політичні гасла. Живим же потрібна ваша єдність, а не нові чвари».

Того ж дня у луцькому ліцеї з посиленою фізичною підготовкою відбулася посвята першокурсників у ліцеїсти, а частина старшокурсників приймала козацьку присягу. Молебень на закликання Святого Духа відслужив старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний.

Іваничівський декан прот. Ярослав Мельничук благословляє призовника на службу у війську. Світлина Тетяни МельничукА в Іваничах на Покрову в народному дому «Просвіта» проводжали до війська новобранців. У цьому дійстві брали участь декан протоієрей Ярослав Мельничук та інші місцеві священнослужителі. До майбутніх воїнів звернувся отець декан, зокрема, такими словами: «Завжди пам’ятайте, що ви - християни. Не ображайте своїх побратимів, коріться своїм наставникам і моліться, щоб Господь допомагав вам у солдатській службі». Відтак священик поблагословив призовників і кожному вручив іконку.

У Луцькому національному технічному університеті на Покрову відбулася мистецька імпреза: відкрито виставку ікон клірика храму Преображення Господнього (нижньої церкви кафедрального собору Святої Трійці) протоієрея Сергія Кушніра.

20 жовтня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо