Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

У ДУХОВНІЙ ШКОЛІ – СВЯТО

25 жовтня 2008 р.

Викладачі та вихованці Волинської духовної семінарії. Світлина прот. Віталія Собка23 жовтня, коли православні відзначають Собор волинських святих, у нашій духовній семінарії – празник. Адже не один рік минув відтоді як ВДС обрала своїми небесними заступниками сонм наших краян, які сподобилися нетлінного вінця. Цього року, як і завжди, вихованці семінарії зібралися під склепіннями кафедрального Троїцького собору, щоб разом зі своїми наставниками помолитися Господеві, віднести молитви до волинських угодників Божих. Літургію очолив найстарший викладач ВДС (колишній ректор) протоієрей Сергій Мельничук-Мартинюк. Із ним співслужило духовенство – викладачі й семінаристи в священному сані.

Потому в нижньому, семінарському храмі керівництво навчального закладу урочисто провели так званий актовий день. У ньому взяли участь викладачі, семінаристи, гості. Ректор кандидат богословських наук Василь Лозовицький виголосив промову, червона нитка якої – думка про необхідність єдності теологічної теорії та містичного досвіду Церкви. Викладач кандидат богословських наук священик Степан Старевич – випускник Волинської семінарії і Київської православної богословської академії – оповів історію Михайлівського Золотоверхого монастиря (такого роду лекція є традиційною для актових днів).

З вітальними словами до присутніх звернулися представники інших духовних навчальних закладів нашої Церкви: протоієрей Петро Івасейко (Львівська православна богословська академія) та священик Віталій Лотоцький (Рівненської духовна семінарія). Обидва, до речі, свого часу також закінчували ВДС.

Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, вітаючи семінарію від імені єпископа Луцького і Волинського Михаїла, наголосив, що випускників нашої духовної школи радо чекають по всій Україні, тож не буває і року, щоб 5–10 вихованців ВДС не було направлено в інші єпархії. А історик-архівіст Володимир Рожко, для якого ця семінарія також є альма-матер, розповів про те, що ВДС добре знана в українській діаспорі, зокрема завдяки науковій діяльності, тож необхідно видати окремим збірником новий доробок молодих богословів.

Наприкінці урочистостей було нагороджено кращих семінаристів, прозвучав концерт духовних піснеспівів у виконанні співців із регентського та богословського відділів під керівництвом Валентини Нідзельської та Святослава Секлія.

25 жовтня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо