Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НОВОМУЧЕНИКИ XX СТОЛІТТЯ

2 листопада 2008 р.

Під час панахиди по жертвах Голодомору, яку відправили в кафедральному соборі в рамках міжнародної акції «Незгасима свіча». Світлина ієрм. Константина (Марченка)«Сьогодні ми згадуємо новомучеників XX століття. Згадуємо і скорбимо з приводу цієї втрати. Ганьбою і соромом покриваються імена тих, хто створив цей Голодомор. Ми ж, запалюючи цю свічу, підтримуємо вогонь пам’яті, щоб ніколи подібного не повторилося ні в Україні, ні в якій іншій країні». На цьому наголосив єпископ Луцький і Волинський Михаїл 30 жовтня під час панахиди у кафедральному соборі Святої Тройці.

Молитва за невинно убієнних стала продовженням міжнародної акції «Незгасима свіча», яка присвячена 75-м роковинам Голодомору 1932–1933 років. Вогонь пам’яті вже відвідав 32 країни, почавши шлях з Австралії. До нас її привезли з Канади. Україна – 33-тя й остання держава, кудою проносять цю лампаду на спомин 33-го року. Її вже пронесли Київщиною і Житомирщиною, а на Волинь її передала громада Рівненщини.

В Україні акцію підтримали бджолярі. Вони створили свою свічу із бджолиного воску, яку нестимуть разом з факелом усіма регіонами. Вона символізує стигле перевесло, яке спрагло охоплюють виснажені руки. У середині, в нижній частині, свіча містить конструкцію з дерева та пластику, що зменшує її загальну масу. Важить 200 кілограмів, висота – 82 сантиметри, діаметр – 65 сантиметрів. Зверху – 33 бавовняні ґнотики. По одному запалюють у кожній області. Усі інші мають загорітись 22 листопада, в день відзначення Голодомору на Михайлівській площі Києва.

Волинський ґніт запалили 30 жовтня біля пам’ятника жертвам політичних репресій і місця розстрілу в’язнів Луцької тюрми. Тут від нього запалили свої лампадки представники різних конфесій і громадськості. Від Волинської духовної консисторії до акції долучився старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний.

Пізніше свіча перебувала в Свято-Троїцькому соборі майже добу. Упродовж цього часу безперервно тривали Богослужіння, вихованці Волинської духовної семінарії читали Псалтир.

02 листопада 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо