Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

РЯТУЙМО СІМ’Ї

11 листопада 2008 р.

Жіночий монастир Різдва Христового у Володимирі. Світлина Данила ЗінкевичаВчора у володимирському жіночому монастирі Різдва Христового вперше відслужили акафіст мученикам і сповідникам Гурію, Самонові та Авиву. Відтепер молитву похвали цим святим, яких вважають покровителями щасливого шлюбу, мирного сімейного життя, відправлятимуть в обителі щопонеділка.

Ігуменя Марія (Ігнатенко). Світлина Сергія Дубинки«На жаль, нерідко сучасні подружжя не беруть до уваги духовних принципів співжиття, – каже ігуменя Марія (Ігнатенко). – Відтак сім’я розпадається при виникненні перших випробувань. У молодих пар немає справжньої жертовної любові, терпеливості. Світле почуття часто замінено звичайною плотською хіттю. Якщо ж у подружжі християнське благочестя на першому місці – таких проблем не виникає».

Останнім часом почастішали випадки, коли до монастиря зверталися з проханням про молитву за збереження сімей. Тож черниці вирішили започаткувати регулярне служіння акафіста святим Гурієві, Самону та Авивові, які стали мучениками за Христа на початку IV століття в сирійському місті Едеса.

Те, що троє святих є покровителями побожних сімей, пов’язують із такою історією. Один воїн-гот, який служив в Едесі, одружився з місцевою благочестивою дівчиною Євфимією, поклявшись її матері перед гробницею цих святих, що завжди любитиме й поважатиме свою дружину. Після закінчення військової служби він, узявши жінку, повернувся на батьківщину. По приїзді виявилося, що гот обманув кохану: тут у нього була дружина, а Євфимію примусили стати рабинею. Їй довелося витерпіти багато знущань і принижень. Коли ж народила дитину, то ревнива готчанка отруїла маля. Євфимія звернулася з молитвою-плачем до мучеників Гурія, Самона та Авива – свідків присяги брехуна, і за їхнім заступництвом Господь позбавив жінку страждань, чудесним чином перенісши в Едесу, до матері. За деякий час гота-клятвопорушника знову послали на службу в це місто. Едеса дізналася про його злочин, і, за наказом правителя, чоловіка було страчено.

До речі, окрім акафіста цим мученикам і сповідникам, у володимирському монастирі постійно служать ще й акафісти до Пресвятої Богородиці перед Її іконами «Всецариця» (за онкохворих) та «Невипивана Чаша» (за страждаючих від алкоголізму, куріння, наркотиків і тих, хто перебуває у стані відчаю), до великомучениць Варвари (за подорожуючих і працюючих за кордоном) та Катерини (за успішне навчання, за благословенне подружнє покликання дівчат, благополучні пологи).

В обителі Різдва Христового несуть монаший послух п’ять насельниць. Вони радо приймають паломників, охоче відгукуються на прохання про молитву. Ті, хто не має можливості прибути до Володимира для участі в монастирських Богослужіннях, можуть передавати пом’яники в Луцьку, у жіночому монастирі Святителя Василія Великого, що розташований одразу за Свято-Троїцьким кафедральним собором. Тих же, хто бажає побувати в обителі, помолитися за свої потреби, а може й спробувати чернечого життя, матінка Марія просить зголошуватися заздалегідь за телефоном (03342) 3-87-30.

11 листопада 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо