Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

МІЦНІ МУРИ, МІЦНА ВІРА

15 листопада 2008 р.

Храм Великомучениці Параскеви-П’ятниці в с. Милятин Горохівського деканату. Світлина Данила ЗінкевичаМилятин – то лише нині звичайне село на Іваничівщині, а був час – іменувалося містечком. У XV–ХVI ст. стояла тут дерев’яна Параскевська церква, а коли згоріла, місцева пані дала гроші на нову і звели її на тому ж місці. Часи були непевні, тяжкі, тож мурували храм і для молитви, і для оборони: товщина стін сягає більш як півтора метра. Освячено цей Божий дім 1778 року, тож православна громада Великомучениці Параскеви-П’ятниці відзначає його 230-річчя.

На святкування прибув єпископ Луцький і Волинський Михаїл, і це стало великою подією для парафіян, бо ніхто, навіть найстарші, не пригадують, щоб до Милятина приїздив архієрей. Але добре пам’ятають, що церкву жодна влада не закривала ні на одну неділю. А коли у лихоліття загрожувала небезпека закриття, то люди порозбирали на збереження усе найцінніше. Відтоді й збереглися для нащадків деякі реліквії. Цього року храм внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, видано охоронну табличку.

Настоятель парафії протоієрей Василь Корецький розповідає, що громада досить активна: і в рядову неділю, і на свято у храмі багато людей (таке, на жаль, тепер спостерігається не в усіх церквах Волині). Недавно проведено капітальний ремонт. Цього року позолотили хрести (перша відгукнулась чималою пожертвою Лідія Новосад). Значну суму на честь ювілею храму переказала сільська рада (голова Оксана Климчук). Немало допомагають рідній церкві колишні милятинці Юрій Олефір, Петро Білецький, Алла й Едуард Осадовські. Самовіддано трудиться на Божій ниві регентка Меланія Корецька. Отож, кожен докладає свою лепту.

Преосвященний разом із горохівським деканом протоієреєм Андрієм Сидором та іншими священнослужителями з трьох деканатів очолив Божественну Літургію, хресний хід, як зазвичай на престольний празник, а також заупокійну літію по священику Василеві Матису (попередній настоятель), похованому на церковному погості. У проповіді архієрей подякував громаді за молитву й працю, заохотив і надалі зберігати благочестя в усіх ділянках життя.

Нехай же ніколи не згасає у цій парафії вогонь правдивої віри!

15 листопада 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо