Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Чудо?

Ковчежець із частинкою мощей святителя й чудотворця Миколая – у маневицькому храмі Святої Трійці. Світлина Андрія Раля
ПО ВІРІ ВАШІЙ

Під час перебування в Маневичах ковчежця з частинкою мощей святителя й чудотворця Миколая, архієпископа Мирлікійського, сталися два чуда, – повідомив інформаційній службі єпархії настоятель місцевої парафії Святої Трійці священик Михайло Мельничук.

30 вересня громада відзначала 10-річчя та престольний празник храму, який вона будує на честь мучениць Віри, Надії, Любові та Софії. На запрошення настоятеля у святі взяв участь церковний хор із Рівненської єпархії, серед співців якого була Надія Волощук, директорка Будинку дозвілля в Кузнецовську. Після Служби Божої вона воліла якнайшвидше прикластися до мощей святого й просити лише одного: зцілення для рідних. Онука нещодавно зламала ногу, внаслідок чого перестала ходити, а молодша дочка саме перебувала на операції в Києві, наслідки якої не могли передбачити...

12 жовтня 2010 р.
Ікона святого Йоана Хрестителя, яка, ймовірно, замироточила в луцькому Благовіщенському храмі. Світлина інформаційної служби єпархії
РЯСНІ ЧУДЕСА В МАЛЕНЬКОМУ ХРАМІ

Настоятель парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці в Луцьку протоієрей Микола Савчук повідомив архієпископові Луцькому і Волинському Михаїлові, що в його храмі, ймовірно, замироточила ікона святого Йоана Предтечі. Дерев’яний писаний образ із частинкою вмонтованих мощей святого вкрився краплями, які поступово почали гуснути.

Їх появу настоятель священик Микола Савчук помітив ще на Вечірні 6 липня. Були різні версії того, що сталося, які могли б пояснити природне їх походження, але всі вони відпали. Тож отець розповів про диво людям, які були на Богослужінні. 7 липня, перед Службою з нагоди Різдва Йоана Хрестителя, вони побачили, що краплини вкрили образ іще більше...

02 серпня 2010 р.
Якщо чудо
ЯКЩО ЧУДО

У зв’язку з тим, що в нашій єпархії почастішали випадки, коли духовній консисторії повідомляють про, ймовірно, надприродні явища (мироточіння, оновлення ікон тощо), архієпископ Луцький і Волинський Михаїл підписав указ, яким упорядкував дії священнослужителів та прес-служби єпархії щодо таких ситуацій. Зокрема, коли на тій чи іншій парафії сталося, можливо, чудо, настоятелю належить невідкладно особисто дослідити всі обставини, повідомити про цю подію свого декана, звернутися до єпархіального архієрея з усним звітом, повідомити інформаційній службі єпархії про випадок та благословення владики щодо нього. Через один місяць, а за гострою потребою раніше, настоятелеві слід звернутися до архієпископа з письмовим звітом про виконання благословення, розвиток і попередні підсумки події.

22 березня 2010 р.
Ікони, які, ймовірно, оновилися в с. Городище-1 Луцького районного деканату
ЗНОВУ ЧУДО?

Сьогодні настоятель парафії Святителя Миколая Чудотворця в с. Городище-1 Луцького районного деканату священик Богдан Лисак повідомив архієпископові Луцькому і Волинському Михаїлові, що в житлі його парафіянки Віри Шпак, за її словами, першого тижня Великого посту оновились ікони. Це прості, звичайні образи Спасителя і Пресвятої Богородиці з Дитятком, які вона придбала 1975 року. Торік у хаті була пожежа, згорів навіть рушник над іконами, але вони самі лише закіптюжилися ззовні та зсередини. Днями о. Богдан відслужив молебень у цій оселі.

Владика Михаїл, зважаючи на ймовірність чуда, благословив настоятелю спостерігати за реліквіями, якщо потрібно – влаштувати відповідні дослідження, щоб підтвердити (або спростувати) факт оновлення.

05 березня 2010 р.
Ікона Почаївської Божої Матері, яка оновилася в с. Хорохорин Луцького районного деканату. Світлина Руслана Саса
У ХОРОХОРИНІ – ДЕЩО НЕЗВИЧАЙНЕ

Оновлення ікон було й залишається незбагненним. Хоч би скільки випадків оновлення ставалося, богослови не можуть дати єдиного пояснення цього феномену. Щоразу зрозуміло тільки одне: цим вражаючим проявом Господь бажає дещо сказати – чи то окремій людині, чи то громаді, чи то всьому Божому людові.

Цього року під час йорданського окроплення домівок настоятель Покровської парафії с. Хорохорин Луцького районного деканату священик Віктор Ліпчик не проминув і обійстя Марії Ракуцької, яка живе в урочищі Маївка. Старенька розповіла панотцеві, що в її хаті ось уже два роки оновляється ікона. Це звичайнісінький літографічний образ Почаївської Богородиці, причому видно, що скла не відкривали. Домашня реліквія від часу вже було зовсім потьмяніла, бо ж її купила в Почаєві на своє весілля ще свекруха господині. Тому-то Марія і зберігала ікону, хоча, здавалося, через ветхість можна було б цього й не робити. І от вона стала ясніти, вже майже повністю оновилася...

04 лютого 2010 р.
ЗАМИРОТОЧИЛА ІКОНА?

Горохівський декан протоієрей Андрій Сидор повідомив архієпископові Луцькому і Волинському Михаїлові, що у вівтарі храму Успіння Пресвятої Богородиці с. Скригове за непідтвердженими даними замироточила ікона Господа Ісуса Христа. За словами настоятеля парафії священика Володимира Курчина, це сталося після свята Собор архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних.

Зважаючи на ймовірність чуда й що до Скригового прибуває багато паломників, владика благословив виставити образ для поклоніння посеред церкви, відправляти щоденні богослужіння і розпочати відповідні дослідження цієї події та спостереження за іконою, щоб підтвердити або спростувати факт мироточіння.

10 грудня 2009 р.
ДВА ЧУДА В ОДНОМУ МІСЦІ

26 червня 2008 р.

Настоятель Тростянецької парафії ієромонах Іов освячує джерело біля церквиУ селі Тростянець Ківерцівського деканату є храм Святої Трійці, якому цього року виповнилося 360 літ. Головна його святиня – старовинний образ Тростянецької Божої Матері. У давнину він чудотворив, а згодом дива припинились і відновилися десять років тому: після молитви біля нього зцілилися сотні людей. Днями ж замироточила ікона великомучениці Варвари, що висить поруч із нею. Настоятель парафії ієромонах Іов (Богуш) запросив декана протоієрея Олега Ткачуся і той засвідчив чудо. Біля образа щодня правлять молебні, миром помазують молільників.

А нещодавно тут сталася ще одна незвичайна подія. За переказами старожилів, неподалік церкви колись било джерело, але де саме – ніхто не знав. Тож священики, помолившись на закладення криниці, навмання поставили хреста на церковному подвір’ї. Прийшли...

26 червня 2008 р.
НОВИЙ ЗНАК ЗГОРИ

11 жовтня 2007 р.

Оновлену ікону Пресвятої Богородиці обнесли хресною ходою навколо церкви. Світлина Володимира МолявчикаУ селі Завидів Іваничівського деканату у приватній оселі обновився образ Пресвятої Богородиці. Цій іконі більше сотні років, і від давнини вона стала темною. Нещодавно її власниця побачила, що образ почав виблискувати, як новий.

Декан протоієрей Ярослав Мельничук із місцевим духовенством відслужив Акафіст перед іконою та попросив господиню, щоб дозволила взяти її до Божого дому, аби люди могли поклонитися цій святині.

Ця подія збіглася з відзначенням 60-річчя місцевого храму Апостола Йоана Богослова. 7 вересня до завидівців з архіпастирським візитом прибув єпископ Луцький і Волинський Михаїл. Він, як і всі священнослужителі, які разом із владикою відправляли Службу Божу...

11 жовтня 2007 р.
МИРОТОЧАТЬ ІКОНИ

4 вересня 2007 р.

У Луцькому храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці. Світлина Володимира МолявчикаУ Луцьку в храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці рясно мироточать п’ять ікон, серед яких і старовинний образ, і сучасна літографія. Рідину видно неозброєним оком. Здебільшого вона з’являється в середині нерозкритих ікон безпосередньо на зображенні, виділяється з дошки або на склі. Це прозора масляниста речовина, схожа на білок.

Уперше явище мироточення на іконах помітили самі парафіяни кілька місяців тому. Стали придивлятися, чи це не сліди від прикладання або протирання ароматними маслами. Та коли помітили, що плям або потьоків більшає, настоятель священик Микола Савчук поніс образи до єпископа Луцького і Волинського Михаїла. Він і дозволив одразу ж виставити ікони для поклоніння. Миряни диво пояснюють як заклик якомога швидше відновити на цьому місці Богородичний храм, який стояв тут у ХVІ столітті...

04 вересня 2007 р.
ВІДРОДИЛИ ЧУДОВУ ТРАДИЦІЮ

11 травня 2007 р.

Дощ в маю – все росте, як в раю, – каже народне прислів’я. Цьогорічна ж весна хоч і рання, але холодна й суха, і це неабияк турбує селян. А кілометрів за сім від села Сильно, що на Ківереччині, у лісі є криничка, де віддавна молилися в разі посухи, зокрема у день Великомученика Юрія Переможця, – і завжди Господь вже того дня посилав дощ. Відомі також кілька зцілень на тому місці. Та якось занедбалася ця традиція останніми роками. Тож цуманський декан протоієрей Тарас Манелюк і настоятель місцевої парафії Апостола Йоана Богослова протоієрей Петро Герасимук цього року на Юрія вирішили відновити давній благочестивий звичай. Два хресні ходи, вийшовши з Цумані та Сильна і з’єднавшись у лісі, рушили до кринички. Там священики відправили молебень за дощ – і Господь подав того дня довгождану небесну вологу...

11 травня 2007 р.
1-10  11-20  21-23
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо