Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Церква і наука

Зліва направо: священик Микола Савчук, протоієрей Віктор Михалевич, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл – на міжнародній науковій конференції «Святі землі Волинської» у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки
СІЛЬ НАШОГО КРАЮ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл із священиками взяв участь у міжнародній науковій конференції «Святі землі Волинської», що відбувалася у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки під патронатом, зокрема, нашого владики. Організатори заходу – Інститут церковних досліджень ВНУ та інші установи й організації.

Звертаючись до присутніх, владика наголосив на важливості проведення конференції такого рівня саме на Волині. Він зазначив, що розкриваючи невідомі сторінки історії та заново відкриваючи святих, ми повинні подивитися й на сучасних вірян, котрі своїм справжнім християнським життям показують кожному з нас шлях до спасіння...

07 червня 2011 р.
Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 450-річчю Пересопницького Євангелія, що пройшла у Волинській духовній семінарії
НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

У Волинській духовної семінарії (ВДС) відбулася міжнародна науково-практична конференція, присвячена 450-річчю Пересопницького Євангелія. З доповідями виступили проректор із навчально-виховної роботи Василь Лозовицький, завідувач кафедри Священного Писання протоієрей Микола Цап’юк, член Національної спілки краєзнавців Микола Федоришин, директор обласної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки Людмила Стасюк, завідувачка сектору «Історична Волинь» цього закладу Алла Понагайба, історик-архівіст Володимир Рожко, вихованці ВДС.

Порушено низку важливих тем: «Пересопницьке Євангеліє – перлина української духовності», «Використання Священного Писання у православному Богослужінні», «Унікальність Пересопницького Євангелія в контексті перекладної церковно-писемної спадщини українського народу XVI століття», «Пересопницький рукопис на шляху до Івана Мазепи від Пересопниці до Переяслава (1680 – 1701)» та ін.

За результатами конференції видано збірник матеріалів.

14 травня 2011 р.
НА ЧЕСТЬ ЮВІЛЕЮ

Волинська духовна семінарія відзначила 20-ліття свого відродження. З цієї нагоди в читальному залі обласної бібліотеки для юнацтва відбулись актовий день та науково-практична конференція. У заході взяли участь архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, єпископи Слов’янський, вікарій Донецької єпархії Всеволод, Харківський і Богодухівський Лаврентій та Тернопільський і Теребовлянський Павло, а також ректор ВДС протоієрей Ігор Швець, викладачі, випускники, гості та студенти.

Урочистість розпочалася з привітань. «Ми пишаємося плеядою випускників волинської духовної школи, адже вони отримують не тільки високий рівень богословських знань, а й стають великими патріотами своєї Батьківщини», – підкреслив високопреосвященний Михаїл. Владика Всеволод...

30 жовтня 2010 р.
Протоієрей Микола Цап
ЦІКАВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап взяв участь у XVII міжнародній науковій конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація», що відбулася у обласному краєзнавчому музеї. Священик представив присутнім свою розвідку «Митрофорний протоієрей Гавриїл Коробчук: життя і пастирське служіння» – про людину, яка зберегла для людства чудотворний Холмський образ. Оскільки нині відзначається 10-ліття передачі цієї реліквії в Музей волинської ікони, виступ о. Миколая вміщено як у науковому збірнику до цієї дати, так і в черговому випуску матеріалів щорічної конференції. А зацікавлений постаттю о. Гавриїла загал зможе прочитати статтю у найближчих числах «Волинських єпархіальних відомостей».

26 жовтня 2010 р.
Національний університет «Острозька академія»
ПРИЙМАЙТЕ ПОПОВНЕННЯ

25 червня в Національному університеті «Острозька академія» відбувся черговий випуск. Отримали дипломи й багато представників нашої єпархії: бакалаврів релігієзнавста – маневицький декан, настоятель парафій Святителя Миколая Чудотворця в Колках і Великомученика Юрія Переможця в с. Новоукраїнка цього деканату протоієрей Андрій Закидальський, настоятель луцької парафії Успіння Пресвятої Богородиці протоієрей Микола Лазука, клірики собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ківерцях протоієрей Юрій Трокун і священик Сергій Лівончук, регентка Ірина Лесюк; магістрів – капелан обласної дитячої лікарні й настоятель парафії Вознесіння Господнього в с. Рокині Луцького районного деканату священик Юрій Крохмаль-Брилевський, чтець Юрій Хом’як, паніматка Ірина Нестер.

Цього ж дня оо. Андрій Закидальський та Юрій Крохмаль-Брилевський продемонстрували себе як релігієзнавці: взяли участь у II Всеукраїнській науково-практичній конференції «Релігійні фактори в контексті суспільних...

28 червня 2010 р.
Протоієрей Володимир Присяжнюк
ПРАЦЯ СВЯЩЕНИКА-НАУКОВЦЯ

У Музеї волинської ікони у Луцьку в рамках VI Міжнародної наукової конференції, присвяченої дослідженню пам’яток сакрального мистецтва, луцький районний декан протоієрей Володимир Присяжнюк виступив із доповіддю «Монастир Воскресіння Господнього в с. Гірка-Полонка – первісток утвердження Православ’я на Волині». Цю краєзнавчо-наукову розвідку автор побудував на архівних і археологічних матеріалах, його помічниками були вчителі Гірко-Полонківської школи та учні – учасники краєзнавчого гуртка. Священик доводить, що на місці храму в цьому селі (де він, до речі, багато літ душпастирює) ще в 1262 році було закладено монастир. Змінювалися назви культових споруд, їхня конфесійна приналежність, змінювалась назва села, але місце, де оселилися ті давні подвижники нашої віри, завжди залишалося місцем молитви.

«Зібрані дослідниками матеріали про чернечу обитель Воскресіння Господнього ... яка в ті далекі часи була яскравим і непогасним світильником віри наших предків, духовною фортецею українського Православ’я, безперечно, матимуть практичне застосування на уроках історії, народознавства, християнської етики ... та будуть представлені в...

08 грудня 2009 р.
Миколаївські читання. Світлина Леоніда Максимова
НАУКОВЦІ В ЖИДИЧИНСЬКІЙ ОБИТЕЛІ

У чоловічому монастирі Святителя і чудотворця Миколая, що в с. Жидичин Ківерецького деканату, відбулися ІІІ Миколаївські читання. Наукову конференцію організовано монастирем спільно з обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Сайт обителі Chernectvo.org.ua повідомляє: читання, які провели в рамках пам’яткоохоронної програми «Культурна спадщина Волині», присвячено пам’яті святителя і чудотворця Миколая Мирлікійського та преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького. На честь другого святого, до речі, освячено чернечий храм.

Після Божественної Літургії та молебню, які очолив намісник монастиря ігумен Константин (Марченко), учасники читань – відомі історики й краєзнавці Києва, Львова та інших міст країни – представили дослідження книгодруків, іконопису, творів сакрального, образотворчого та іншого мистецтва, пов’язаних зі згаданими святими, порушували питання про шанування християнських угодників...

27 жовтня 2009 р.
Під час богословської науково-практичної конференції у Волинській духовній Семінарії. Світлина прот. Віталія Собка
НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ У СЕМІНАРІЇ

Сьогодні розпочалося відзначення свята Собор Волинських святих та актового дня Волинської духовної семінарії. В актовому залі цієї духовної школи відбулася богословська науково-практична конференція «Почаївська Свято-Успенська лавра – найбільша святиня історичної Волині». Конференцію приурочено до 450-ліття принесення на Волинь чудотворної ікони Божої Матері, що невдовзі стала йменуватися Почаївською, та 350-річчя прославлення нетлінних мощей преподобного Іова Почаївського.

У конференції взяли участь: ректор ВДС кандидат боголовських наук протоієрей Ігор Швець, проректор з наукової роботи кандидат богословських наук Василь Лозовицький, викладач кандидат богословсих наук священик Степан Старевич, чимало інших теологів із Луцька, Острога, Рівного...

22 жовтня 2009 р.
Чоловічий монастир Святителя і чудотворця Миколая в с. Жидичин Ківерецького деканату. Світлина ієромонаха Константина (Марченка)
НЕЗАБАРОМ – МИКОЛАЇВСЬКІ ЧИТАННЯ

24 жовтня у с. Жидичин Ківерецького деканату відбудуться ІІІ Миколаївські читання – наукова конференція, яку проводить місцевий чоловічий монастир спільно з обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Сайт обителі www.chernectvo.org.ua повідомляє: читання, які проводять у рамках пам’яткоохоронної програми «Культурна спадщина Волині», присвячені пам’яті святителя і чудотворця Миколая Мирлікійського та преподобного Миколи-Святоші, князя Луцького.

Учасники конференції представлятимуть дослідження книгодруків, іконопису, творів сакрального, образотворчого та іншого мистецтва, пов’язаних зі згаданими святими, порушуватимуть питання про шанування християнських угодників тощо.

Миколаївські читання розпочнуться о 10.00 молебнем у чернечому храмі. Докладнішу інформацію можна одержати в Галини Марчук за тел. (0332) 77-21-18, (050) 668-33-27.

20 жовтня 2009 р.
МИКОЛАЇВСЬКІ ЧИТАННЯ

29 жовтня 2008 р.

Ігумен Марк (Левків) виступає перед учасниками наукової конференції «Миколаївські читання». Світлина ієромонаха Константина (Марченка)Учора в селі Жидичин Ківерцівського деканату відбулася наукова конференція «Миколаївські читання», організаторами якої вже вдруге виступили Волинське обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури та місцевий чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця. Це зібрання, як і минулорічне, було присвячене пам’яті двох святих із однаковим ім’ям – Миколаєві Мирлікійському та преподобному Миколі-Святоші, князеві Луцькому.

Уже традиційно науковці, які прибули з різних регіонів України, розпочали роботу з молебня в чернечому храмі, а під час засідання виголошували й слухали доповіді про давні забраження цих святих на іконах, склі, хоругвах, кам’яній скульптурі, гербах і печатках, про проблеми досліджень їхніх житій та присвячені їм храми...

29 жовтня 2008 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо