Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини

Церква і наука

«ЩО Є ІСТИНА?»

14 березня 2008 р.

Учора в інституті соціальних наук Волинського національного університету ім. Лесі Українки відбулася ІІ Всеукраїнська наукова конференція «Сучасна релігійність: стан і тенденції. Розглядалися такі теми: змістові характеристики сучасної релігійності; соціальні зміни, громадянське суспільство і сучасна релігійність; релігійність і сучасний соціокультурний простір; сучасний віруючий: особливості і типологія.

З благословення єпископа Луцького і Волинського Михаїла у заході взяв участь прес-секретар єпархії протоієрей Віталій Собко. Серед учасників були також представники Московського Патріархату й Церкви євангельських християн-баптистів...

14 березня 2008 р.
ПЕРШІ МИКОЛАЇВСЬКІ ЧИТАННЯ

14 листопада 2007 р.

Чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерцівського р-ну. Світлина Віктора ЧухраяМинулого місяця в жидичинському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі пройшла наукова конференція «Миколаївські читання», присвячена святим Православної Церкви Миколаєві Мирлікійському та Миколі-Святоші, князеві луцькому. Обидва духовних діячі мали вплив на розвиток Волинського краю. Перший – відомий лучанам як заступник мешканців міста під час облоги татарським ханом Куремсою у 1257 р. Як свідчить Галицько-Волинський літопис, звернення з молитвою до святого не дало ворогам зламати опір лучан. Відтоді святитель Миколай Чудотворець став покровителем Луцька. Друга особистість – Святослав (Святоша) Давидович – був луцьким князем у 1099–1100 рр. Через сім літ він прийняв монаший постриг з іменем Микола. На думку деяких...

14 листопада 2007 р.
З БОГОМ – У ШИРОКИЙ СВІТ!

13 липня 2007 р.

Випускники Острозької академіїУ Національному університеті «Острозька академія» відбувся черговий випуск бакалаврів, спеціалістів і магістрів релігієзнавства та перший – магістрів богослів’я. Переважно це духівництво й миряни Київського Патріархату, але є чимало з УПЦ МП та вірних різних протестантських деномінацій. Серед випускників – релігієзнавці із Волинської єпархії УПЦ КП: отці Михайло Бучак, Іван Пахолок (спеціалісти), Микола Цап, Олександр Безкоровайний, Роман Нестер, Олександр Доброскок, Володимир Удуд, паніматка Оксана Цап (бакалаври).

Урочистості розпочалися Божественною Літургією в університетському храмі Преподобного Федора Острозького. Її очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні кількох єпископів. Відтак відбувся подячний молебень...

13 липня 2007 р.
ФОРУМ УЧЕНИХ – У ВОЛИНСЬКОМУ СЕЛІ

1 червня 2007 р.

Намісник жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця ієромонах Марк (Левків) виголошує доповідь під час історико-краєзнавчої конференції. Світлина дияк. Івана МарченкаУ селі Жидичин Ківерцівського деканату відбулась історико-краєзнавча конференція «Історія і сучасність Волині. Жидичин крізь віки». Науковий захід приурочили 780-й річниці першої письмової згадки про містечко. Як свідчить «Літопис руський»: «Року 1227 Данило поїхав до Жидичина поклонитися і молитися святому Миколаю».

Конференція викликала чималий інтерес у краєзнавців, істориків та інших науковців. Доповіді представили фахівці з Києва, Луцька, Львова, Острога, Кременця та інших міст України. Значимість заходу була засвідчена ще й присутністю на його відкритті голови облради Анатолія Грицюка та голови райдержадміністрації Леонтія Крикевича...

01 червня 2007 р.
КОНФЕРЕНЦІЯ НА ЖИВОТРЕПЕТНУ ТЕМУ

20 травня 2007 р.

Учасники конференції. Другий зліва – єпископ Федір, другий справа – протоієрей Віктор Михалевич, перший справа – священик Микола Цап’юк. Світлина прот. Миколи ЛазукиНещодавно Волинь широко відзначила 125-річчя свого земляка В’ячеслава Липинського, який став одним із найпомітніших діячів української релігієзнавчої, політологічної та соціологічної думки ХХ століття, видатним будівничим незалежної України. А 15 травня у Холмі в Інституті ім. Б. Янського, що співпрацює з українською Міжрегіональною академією управління персоналом (МАУП), відбулася міжнародна науково-практична конференція «Роль мирян у Церкві в світлі духовної спадщини В’ячеслава Липинського, Богдана Янського і викликів сучасності». Україну на цьому заході представляли єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (випускник Волинської духовної семінарії), капелан і викладач Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП протоієрей Віктор Михалевич, який виступив на тему «Взаємовідносини світського та церковного у світлі духовної...

20 травня 2007 р.
«ІТИ В НАРОД»

30 березня 2007 р.

Єпископ Михаїл виступає на науковій конференції «Сучасна релігійність: стан і тенденції» у Волинському державному університеті ім. Лесі Українки. Фото прот. Віталія СобкаІнститут соціальних наук Волинського державного університету ім. Лесі Українки, відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди Національної академії наук та Українська асоціація релігієзнавців провели наукову конференцію «Сучасна релігійність: стан і тенденції». У ній взяли участь єпископ Луцький і Волинський Михаїл, викладачі Волинської духовної семінарії священик Микола Цап’юк і кадидат богословських наук Василь Лозовицький.

Владика Михаїл виступив із доповіддю на тему «Сучасний віруючий: особливості і типологія», в якій, зокрема, сказав: «Був час, коли храми відвідували переважно жінки старшого віку та невисокої освіти. Теперішня ситуація інша: у Церкву пішла молодь, та й парафіяни старшого віку - це здебільшого люди, які мають досить ґрунтовну світську...

30 березня 2007 р.
СВЯЩЕНИКИ-ВОЛИНЯНИ ЗДОБУВАЮТЬ ВИЩУ ОСВІТУ

9 липня 2006 р.

Канцлер єпархії протоієрей Микола Цап взяв участь в урочистостях з нагоди випуску релігієзнавців у Національному університеті «Острозька академія».

Свято розпочалося Божественною Літургією в академічному храмі преподобного Федора Острозького. Після подячного молебня відбулося урочисте зібрання.

Вітаючи присутніх від імені єпископа Луцького і Волинського Михаїла, отець Микола зазначив, що теперішнє...

09 липня 2006 р.
СВЯЩЕНИК З ВОЛИНІ ВЗЯВ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

4 квітня 2006 р.

У Міжрегіональній академії управління персоналом, що в Києві, відбулася IV Міжнародна науково-практична конференція «Православні духовні цінності в умовах глобалізму», яку окрім вищезгаданого закладу ораганізували Міжнародна кадрова академія, Київська духовна академія (УПЦ МП), Інститут філософії НАН України, Центр пам’яткознавства НАН України, Конфедерація недержавних вищих закладів освіти. Конференція зібрала провідних науковців, духовенство, дипломатів, працівників освітніх та культурних установ України, Білорусі, Вірменії, Грузії, Македонії, Молдови, Польщі, Румунії, Сербії...

04 квітня 2006 р.
УГОДА ПРО СПІВПРАЦЮ УПРАВЛІННЯ ЄПАРХІЇ ТА ВОЛИНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

5 лютого 2006 р.

Єпископ Михаїл і ректор ВДУ Ігор Коцан підписують угоду про співпрацю. Фото прот. Віталія СобкаЄпископ Михаїл і ректор Волинського державного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан підписали угоду про співпрацю. Урочистість відбулася на засіданні Вченої ради університету, яка одностайно підтримала підписання документу.

У своєму виступі перед керівництвом і представниками професорсько-викладацького складу преосвященний висловив впевненість у плідності співпраці, підкресливши значну потребу в цьому як для викладачів, так і для студентів.

Після офіційної частини владика та священнослужителі...

05 лютого 2006 р.
НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

30 листопада 2005 р.

Єпископ Михаїл вітає учасників конференції. Фото прот. Віталія СобкаУ Волинському краєзнавчому музеї відбулася XVII обласна наукова конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся: Луцький Свято-Троїцький собор в історії Волині та України», присвячена 250-річчю собору та 125-річчю з часу його освячення як православного кафедрального храму.

Організаторами конференції, яку ініціював та благословив єпископ Луцький і Волинський Михаїл, виступили управління Волинської єпархії Київського Патріархату, обласне товариство...

30 листопада 2005 р.
1-10  11-20  21-30  31-40  41-50
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо